Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Delta Bank Казахстану позбувся ліцензії через неефективне управління ризиками

Понеділок, 06 листопада 2017 11:49

Станом на 1 жовтня 2017 року позики з простроченою заборгованістю склали 99,7 відсотка від позичкового портфеля банку (314,8 мільярда тенге).

Заступник голови Національного Банку РК Олег Смоляков прокоментував рішення фінрегулятора про позбавлення ліцензії АТ Delta Bank. днією з головних причин стала велика кількість прострочених заборгованостей за кредитами, передає Today.kz.

За словами Смолякова, банк неефективно управляв кредитними ризиками.

"В першу чергу, недоліки у внутрішніх процедурах з управління кредитними ризиками, які дозволяли кредитувати позичальників, що мають нестійкий фінансовий стан, а також видавати позики, не забезпечені якісними (" твердими ") заставами, привели до значного зростання простроченої заборгованості по кредитах. Так, на 1 жовтня 2017 року позики з простроченою заборгованістю склали 99,7 відсотка від позичкового портфеля банку (314,8 мільярда тенге). По-друге, на момент прийняття рішення про позбавлення ліцензії залишки грошей на кореспондентських рахунках і в касі банку склали 215,1 мільйона тенге. У той час як сума прострочених зобов'язань перед депозиторами та кредиторами склала близько 79,8 мільярда тенге ", - розповів заступник голови Нацбанку РК.

Смоляков також повідомив, що Нацбанк вів тривалий відкритий діалог з менеджментом АТ Delta Bank і його акціонерами, позначаючи гостру потребу в забезпеченні фінансової підтримки банку в умовах неадекватності його капіталу прийнятим ризикам і низьких показників ліквідності.

"Тим не менш адекватна фінансова підтримка банку з боку його великого акціонера не була здійснена. Відзначаємо, що через низьку частку активів і зобов'язань банку в сукупних активах та зобов'язаннях банківського сектора (1 відсоток) позбавлення банку ліцензії не несе ризиків для інших фінансових організацій", - заявив Смоляков.

Нагадаємо, 3 листопада 2017 року Національний банк РК поінформував про позбавлення ліцензії АТ Delta Bank. Відповідну постанову ухвалило правління НБ РК.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%