Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Міжсобойчик» 15-25 гравців формують офіційний курс тенге в Казахстані - депутат

Середа, 08 листопада 2017 14:53

Мажілісмен Аманжан Жамаль озвучив депутатський запит голові Нацбанку РК Даніяру Акішєву. У документі висловлюється невдоволення волатильністю курсу тенге і тим, що більшість валютних операцій проходять поза фондовою біржею. Текст запиту Жамаль оприлюднив в ході засідання палати, присвяченого обговоренню поправок в законодавство про надрокористування і діяльності ЗМІ, передає кореспондент Today.kz.

"З моменту переходу до вільно плаваючого курсоутворення продовжує відзначатися висока волатильність курсу тенге, яка підігріває девальваційні очікування бізнесу і населення. З серпня по жовтень 2017 року курс тенге не плавав, а скакав від 328 до 345 тенге за долар США", - сказав спікер.

Жамаль заявив, що "курс визначається не фундаментальними факторами, а елементарними валютними спекуляціями учасників ринку".

"Я вже відзначав у своїх коментарях, що невеликий обсяг торгів, від 40 до 100 мільйонів тенге, відіграє основну роль у формуванні офіційного курсу тенге до долара, який має велике економічне значення для країни. Не треба бути великим економістом, щоб зрозуміти, що "міжсобойчики" 15-25 гравців формують офіційний курс, за яким громадяни Казахстану, які зберігають мільярди тенге на банківських рахунках, одномоментно втрачають свої заощадження, а у всього казахстанського бізнесу руйнуються всі торгово-виробничі операції, пов'язані з валютою, втрачається прибуток ", - повідомив доповідач.

Волатильність курсу тенге і валютні ризики, на думку парламентарія, роблять практично неможливим залучення інвестицій, зовнішніх позик і кредитів у валюті, особливо для малого та середнього бізнесу.

"У той же час вільне плавання тенге на практиці виявляється фікцією і здійснюється в умовах, коли основна частина валютних операцій полягає якраз поза біржею. Справжній і реальний курс тенге формується на основі позабіржових операцій, які становлять основний обсяг валютного ринку. Так, загальний обсяг операцій по валютній парі KZT / USD (тенге / долар) в серпні 2017 року склав 14,9 мільярда доларів США. При цьому обсяг біржових торгів на Казахстанській фондовій біржі склав всього 3,9 мільярда доларів США, або 26 відсотків. А обсяг операцій на позабіржовому валютному ринку дорівнював 11 мільярдам доларів США. Це міжбанківські валютні торги ", - пояснив Жамаль.

Мажілісмен наголосив на тому, що Національний банк не контролює торги банків РК іноземною валютою.

"Згідно із законом про валютне регулювання і валютний контроль банки другого рівня, що мають ліцензію Національного банку, має право продавати та купувати валюту як в Республіці Казахстан, так і за кордоном. Торги між банками здійснюються через онлайн-платформу Thomson Reuters, і банки самі вирішують, за якою ціною купувати або продавати валюту ", - зазначив він.

Депутат запропонував внести ряд змін в правила Національного банку "Про встановлення офіційного курсу національної валюти Республіки Казахстан до іноземних валют".

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%