Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чому S and P опустило рейтинг Bank RBK до дефолтного, Казахстан

Вівторок, 14 листопада 2017 12:58

За повідомленням агентства, рішення було прийнято після повідомлення Національного банку Казахстану про те, що проблемний портфель RBK становить 600 мільярдів тенге. У попередніх звітах банку RBK вказувалася менша сума.

Як повідомляє Sputnik, міжнародне рейтингове агентство S & P Global Ratings (S & P) опустило рейтинг Bank RBK з "CCC +" до дефолтного рівня "D", попри той факт, що група компаній "Казахміс", Нацбанк і уряд приступили до практичної реалізації комплексного плану оздоровлення цього фінансового інституту.

В агентстві наголосили, що частка ліквідних активів банку на сьогодні може покрити лише 11% від загального обсягу депозитів.

Втім, найбільше аналітиків здивував проблемний портфель RBK, про який повідомили в Нацбанку.

"600 мільярдів тенге (близько 1,5 мільярда євро і 70% від загального обсягу кредитів) значно вище, ніж сума, яка вказувалася в попередніх звітах банку про непрацюючих кредитах", - йдеться в резюме міжнародного рейтингового агентства.

І навіть той факт, що поганий портфель в 600 мільярдів тенге забере спеціально створена фінансова компанія, в агентстві вважають невигідною операцією для вкладників, оскільки останні "повинні будуть прийняти менше, ніж спочатку обіцяне".

"В даний час платоспроможність RBK багато в чому залежить від акціонерів і підтримки уряду. Банк розраховує отримати 160 мільярдів тенге від акціонерів і 243 мільярди в субординований борг від НБК, - показали свою обізнаність в S & P. ​​- Ми підвищимо рейтинги RBK з "D", як тільки банк зможе виконувати свої фінансові зобов'язання вчасно і в повному обсязі ".

У свою чергу, в самому банку заявили, що зниження рейтингу не відображає поточну ситуацію - АТ "Bank RBK", Група компаній "Казахміс", Нацбанк і уряд приступили до практичної реалізації комплексного плану оздоровлення фінансового інституту - і, як наслідок "втрачає свою актуальність ".

У банку також підкреслюють, що в даний час все залучено в процес фінансового оздоровлення банку та вже приступили до практичної реалізації даного плану, ліквідність почала надходити, і банк поступово нарощує проведення операцій за дорученнями клієнтів. Як раніше повідомлялося, повна стабілізація роботи банку очікується після закінчення перехідного періоду до кінця поточного року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%