Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстан активно залишають технічні фахівці, економісти та педагоги

Четвер, 16 листопада 2017 12:56

Відтік кваліфікованих кадрів за останні 4 роки прискорився на 34-88%.

Відтік населення з Казахстану посилюється, особливо активно країну залишають представники технічних спеціальностей, економісти, педагоги. Наростання відтоку казахстанців за кордон фіксується впродовж останніх 4 років. Такі дані наводить finprom.kz.

За 9 місяців поточного року всього в країну прибуло на постійне місце проживання, навчання або роботу 11,9 тис осіб. При цьому виїхало з Казахстану з тих же причин у 2,4 раза більше, або 28,2 тис осіб. Показник негативного сальдо зовнішньої міграції в цьому році досяг антирекорду за останні 10 років.

Нагадаємо, що з 2007 по 2011 рік картина була іншою - в Казахстан більше прибували, менш активно виїжджали, сальдо зовнішньої міграції було позитивним. Однак у 2012 році (січень-вересень) чисельність тих, хто приїхав і виїхав, зрівнялася, і в наступні роки темпи відтоку населення тільки наростатимуть, тоді як кількість охочих жити та працювати в РК сильно скоротилася.

* Даних за січень-вересень 2016 року немає.

Традиційно сильний відтік йде з найбільш мобільних груп - професіонали технічних, економічних, педагогічних і медичних спеціальностей. Цього року з країни виїхало з тих чи інших причин понад 4,8 тис фахівців-технарів, 2,7 тис економістів, 1,7 тис представників педагогічних спеціальностей. Відтік фахівців не заповнюється в повній мірі - замість в РК прибуло всього 990 потенційних працівників технічних спеціальностей, економічних спеціальностей - 627 чоловік, педагогічних - 537.

Офіційно основна частина осіб, що залишає країну, робить вибір на користь країн СНД.

Протягом останніх 10 років * мінімальний рівень відтоку технарів з Казахстану був зафіксований в січні-вересні 2013 року, тоді з країни виїхало 2,9 тис фахівців. За 4 роки потік виїжджаючи такої кваліфікації зріс на 63,9%.

Відтік економістів в цьому році майже досяг рекорду, зафіксованого в 2007 році. Тоді з РК за 9 місяців вибуло 2,73 таких фахівця. Однак приплив нових кадрів економічних спеціальностей в січні-вересні 2007 року був на рівні 1,7 тис. осіб - тобто у 2,7 раза більше, ніж приїхало в цьому році.

За останні 4 роки кількість охочих покинути Казахстан кваліфікованих педагогічних кадрів зросла в 55,2% рази, при цьому на заміну приїхало на 26,3% менше.

Активно виїжджають з країни також медики - в цьому році вибуло з РК на 31,6% більше, ніж в січні-вересні 2013 року. При цьому нових потенційних кадрів медичних спеціальностей в РК приїхало на 36,3% менше, ніж 4 роки тому.

* Даних за січень-вересень 2016 року немає.

Нагадаємо, що у вересні-жовтні поточного року проблема «відтоку мізків» стала однією з центральних тем, яка обговорювалась парламентаріями в РК. Зокрема, на адресу МОН РК від депутатів партії «Ак жол» був направлений запит, в якому було зазначено, що теперішня система розподілу грантів спонукає багатьох молодих людей шукати інші шляхи отримання безкоштовної вищої освіти в інших країнах (Росії, Чехії, Китаї і т. п.), після чого молоді фахівці в Казахстан вже не повертаються.

У відповідь віце-міністр МОН РК Асхат Аймагамбєтов заявив, що міністерство готове замінити ЕНТ вступними іспитами для абітурієнтів платних відділень ВНЗ. Крім того, міністерство розглядає і можливості присудження гранту нинішнім абітурієнтам з високими результатами ЕНТ на інші спеціальності, де є нерозподілені гранти.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%