Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Їдальні підвищили ціни на п’ять відсотків у Казахстані у 2017 році

П'ятниця, 17 листопада 2017 11:55

Ресторани підвищили ціни лише на 2,6 відсотка.

Власники ресторанів, кафе та їдалень в Казахстані намагаються стримати зростання цін на тлі падіння доходів населення. Столові в цьому році підвищили ціни майже на п'ять відсотків, в той час як ресторани - на 2,6 відсотка, передає Today.kz з посиланням на Raking.kz.

За 10 місяців 2017 го послуги громадського харчування подорожчали на 4,1 відсотка проти зростання на п'ять відсотків за аналогічний період минулого року.

"При цьому в ресторанах збільшення цін йде більш повільно, ніж в їдальнях - для споживачів вартість харчування в ресторанах в цьому році зросла на 2,6 відсотка, тоді як в їдальнях готова їжа стала коштувати в жовтні на 4,9 відсотка більше, ніж у початку 2017 року. Така ситуація повторюється вже другий рік - у 2014-2015 роках, навпаки, ціни в ресторанах росли швидше, ніж в їдальнях", - розповідають аналітики.

Фото -

Як наголошується в дослідженні, найбільш різко - на 10,6 відсотка - ціни виросли в Атирауській області. У Східно-Казахстанській області послуги громадського харчування подорожчали на 9,1 відсотка, в Алматинській області - на 7,7 відсотка.

Найнижчий темп збільшення вартості громадського харчування показали ресторани, кафе та їдальні в Мангістауській області (+0,1 відсотка) і Карагандинській області (+0,6 відсотка).

А ось в ресторанах і їдальнях Алмати за 10 місяців ціни виросли на один відсоток, що для мегаполіса є досить низьким темпом зростання. У минулому році за аналогічний період ціни в точках громадського харчування міста виросли відразу на 6,9 відсотка.

У столиці харчуватися в ресторанах, кафе та їдальнях стало дорожче на 3,4 відсотка в порівнянні з рівнем на початок року. За аналогічний період 2016 року ціни на послуги громадського харчування в Астані збільшилися більш значно, на 5,7 відсотка.

Фото -

За попередніми даними аналітиків, в січні-вересні цього року реальні доходи казахстанців на 1,7 відсотка нижче рівня, ніж за аналогічний період минулого року

Таким чином, падіння купівельної спроможності доходів населення триває другий рік поспіль.

За офіційними даними, падіння реальних доходів в цьому році торкнулося жителів дев'яти регіонів з 16.

Фото -

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%