Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Бізнес Росії поскаржився Путіну на нові збори

Понеділок, 20 листопада 2017 11:19

Підприємці Росії поскаржилися президенту Володимиру Путіну на те, що тільки в 2018 році бізнесу доведеться доплатити понад 100 мільярдів рублів через нові збори, які уряд вписав до проекту трирічного бюджету, пише РИА Новости з посиланням на газету "Ведомости".

Президенти чотирьох бізнес-об'єднань - РСПП, "Ділової Росії", ТПП і "Опори Росії" - написали главі держави лист. Вони вказали на порушення домовленостей про незмінність фіскальних зобов'язань. Мораторій на зростання податкового навантаження президент ввів у 2014 році аж до кінця 2018 року, але відтоді з'явилося безліч платежів і зборів, які формально податками не є.

На початку 2017 року прем'єр Дмитро Медведєв доручив міністерствам "утриматися від прийняття і внесення до уряду" проектів, що передбачають нові платежі, поки не буде прийнятий закон про них. Однак, як відзначають "Ведомости", сам уряд "утримуватися" не збирається.

Проект бюджету запроваджує відразу три нові платежі: мита на імпорт верстатів і устаткування, утилізаційний збір (сім відсотків) на засоби виробництва важкого та енергетичного машинобудування, інвестиційний збір (25 відсотків) в морських портах. Вже теперішні збори індексуються: наприклад, утилізаційний збір на автомобілі - на 15 відсотків.

На думку бізнесу, це неминуче призведе до скорочення інвестицій, зростання цін на засоби виробництва і на кінцеву продукцію практично у всіх галузях. Індексація утилізаційного збору збільшить ціни імпортованої техніки, ще більше знизиться імпорт автомобілів, який і так за 2012-2016 роки впав майже в п'ять разів.

Друге читання бюджету, яке відбулося 17 листопада, на практиці вже фінальне і змінити його параметри складно, попереджає Олександра Сусліна з Економічної експертної групи. За словами члена бюро РСПП, скасувати платежі буде важко, але можна зупинити підготовку підзаконних актів, які потрібні для збору цих платежів. Наприклад, в бюджеті немає списку обладнання, з якого стягуватиметься утилізаційний збір.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%