Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Чиновницю з Казахстану оштрафували на 9 млн тенге за отримання хабаря м’ясом і вугіллям

Вівторок, 21 листопада 2017 17:47

За заступництво дитячих садків і шкіл колишня працівниця освіти позбулася права працювати на держслужбі та повинна виплатити штраф.

Вирок заступнику керівника ГУ "Відділ освіти міста Сімєй" Сарі Елеусізова виніс кримінальний суд № 2, пише informburo.kz.

За матеріалами справи, у вересні 2017 року екс-чиновниця посприяла бухгалтеру дитячого садка в приховуванні розбіжностей з виплати заробітної плати співробітникам дошкільного закладу.

Розбіжності за 9 місяців склали 6 млн тенге, уточнили в прес-службі карного суду.

За приховування цього факту і загальне заступництво бухгалтер дитсадка запропонувала Елеусізовій 5 кілограмів м'яса і 10 тисяч тенге готівкою. Екс-чиновниця прийняла пропозицію і закрила очі на порушення. Як тільки домовленість була досягнута, співробітниця дитсадка в кабінеті передала гроші. Ще через два дні вона принесла в квартиру засудженої обіцяну яловичину загальною вагою 5 кілограмів і вартістю 7500 тенге.

Через місяць, в жовтні 2017 року, до Сари Елеусізової звернулася головний бухгалтер однієї з міських шкіл, яка попросила прискорити процес списання старого шкільного автобуса.

"Під час розмови бухгалтер повідомила, що школа потребує якнайшвидшого придбання нового транспортного засобу, бо старий автобус не підлягає подальшій експлуатації і його необхідно негайно списати", - пояснили в суді.

За прискорене списання старого автобуса Сара Елеусізова попросила придбати вугілля для своєї сестри та для водія, по 5 тонн кожному. Бухгалтера обурила поведінка чиновниці. Вона пообіцяла придбати вугілля, але через кілька днів звернулася з письмовою заявою до антикорупційної служби в Сємєйському регіоні.

Під час чергової зустрічі шкільний бухгалтер пояснила екс-чиновниці, що їй нібито не вдається купити 10 тонн вугілля через дефіцит твердого палива в місті. У відповідь на це Сара Елеусізова висунула нову умову - тепер їй потрібно було не 10, а 15 тонн вугілля. Жінки домовилися на тому, що буде виплачена вартість 15 тонн вугілля - в грошовому еквіваленті це 150 тисяч тенге, по 10 тисяч тенге за тонну.

Під час передачі коштів, сума хабара склала 120 тисяч тенге, в кабінеті у засудженої співробітники антикорупційної служби затримали її на гарячому.

Загальна сума хабара за двома фактами склала 135 тисяч тенге.

"Вироком суду Сару Елеусізова визнана винною за статтею 366 частини 3 пункту 4 КК РК, на підставі якої призначити покарання у вигляді штрафу в семидесятикратному розмірі від суми хабара, тобто в сумі 9 625 000 тенге з конфіскацією майна, з довічним позбавленням права займати посади на державній службі та в органах місцевого самоврядування ", - йдеться у вироку кримінального суду, який ще не вступив законну силу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%