Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Росії заборонили BlaBlaCar

Четвер, 30 листопада 2017 10:51

Популярний в Росії сервіс організації спільних поїздок (райдшерінг) BlaBlaCar може бути заблокований Роскомнагляд на вимогу прокуратури Тімашевского району Краснодарського краю. Наглядове відомство вважає, що сервіс сприяє незаконному підприємництву. Районний суд задовольнив заяву прокуратури, але ТОВ «Комьюто Рус», російський оператор сервісу BlaBlaCar, оскаржить це рішення в апеляції. Дата слухання поки не призначена.

Як стало відомо "Ъ-Юг", ТОВ «Комьюто Рус», російський оператор сервісу BlaBlaCar, оскаржить рішення Тимашевского районного суду Краснодарського краю, який 12 вересня визнав забороненими відомості про спільні поїздки на автотранспорті (райдшерінг), поширювані на сайті www.blablacar. ru. Дата слухання в апеляції ще не призначена. Якщо рішення Тімашевского райсуду набере чинності, Роскомнагляд зобов'язаний буде заблокувати доступ до ресурсу на всій території Росії.

Компанія BlaBlaCar була заснована в 2006 році в Парижі, послугами сервісу користуються 50 млн клієнтів у 22 країнах, в Росії сервіс існує з лютого 2014 року. Зі скаргами на діяльність сервісу в прокуратуру звернулася асоціація «Регіональний автотранспортний союз (РАС)», яка визнала, що він сприяє організації регулярних нелегальних комерційних перевезень. У свою чергу заяву з приводу діяльності BlaBlaCar в серпні цього року подала в суд Тімашевська районна прокуратура, яка вказала на те, що сервіс надає інформаційні послуги особам, які здійснюють комерційні перевезення без дозволу. За даними "Ъ-Юг", в краї до адміністративної відповідальності вже притягнуто кілька водіїв, які пропонували свої послуги на сервісі BlaBlaCar.

Керівник Центру правової підтримки РАС Олексій Динько розповів "Ъ-Юг", що сервісом активно користуються таксисти-нелегали, в тому числі власники мікроавтобусів і автобусів. За його інформацією, деякі водії роблять по два-три рейси на день, що не підпадає під поняття райдшерінга. За даними РАС, з появою BlaBlaCar на регіональному ринку обсяг перевезень міжміським автотранспортом впав на 15-20%. «Нелегальні пасажирські перевезення на попутках існували завжди та не чинили істотного впливу на трафік, але з появою BlaBlaCar в тінь пішла значна частина пасажиропотоку», - розповів Олексій Динько. Згідно з його даними, кількість пропозицій по популярних напрямках в краї можна порівняти з об'ємом перевезень автобусами в легальному секторі. «Держава в цій ситуації не контролює ні стан транспорту, ні самого водія, а нелегальні поїздки являють загрозу безпеці РФ, життю і здоров'ю її населення, через те, що можуть використовуватися кримінальними структурами, в тому числі терористами», - вважає Олексій Динько.

У ТОВ «Комьюто Рус» "Ъ-Юг" повідомили, що компанії не було повідомлено про процес в Тімашевскому суді та дізналася про визнання опублікованих відомостей забороненими від одного з клієнтів, після чого судове рішення було оскаржене. «Ми маємо намір довести, що райдшерінг чи не порушує законів РФ», - сказав представник компанії. Він підкреслив, що автовласники-користувачі BlaBlaCar не роблять послуг таксі та не отримують прибутку, а лише частково компенсують витрати на бензин, через те, що умови клієнтської угоди з автовласником не дозволяють йому використовувати сервіс в комерційних цілях: програма обмежує заявлену ціну поїздки та тип машини. «Райдшерінг як міжнародне транспортне явище не перший рік доводить свою ефективність, дозволяючи подорожувати з меншим бюджетом і роблячи використання приватних автомобілів більш розумним. Крім того, такі поїздки допомагають з'єднувати населені пункти, між якими не ходить громадський транспорт », - додав представник ТОВ« Комьюто Рус ». За його інформацією, у BlaBlaCar немає аналогічних судових суперечок ні в інших регіонах Росії, ні в одній з країн, де працює проект.

На думку керуючого партнера юридичної фірми «Домащенко і партнери» Романа Домащенко, тотальна заборона на публікацію оголошень недоцільний. «Контрольним структурам слід розбиратися в кожному конкретному випадку. Якщо водій компенсує свої витрати на бензин, це не може вважатися підприємницькою діяльністю. У разі, якщо в обхід правил сервісу власник машини спробує заробити на перевезеннях по системі BlaBlaCar, це може бути підставою для притягнення до адміністративної відповідальності », - вважає юрист.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%