Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Місто, аеропорт та школи - що ще в Казахстані має ім’я Назарбаєва

Четвер, 30 листопада 2017 15:53

30 квітня в Алмати перейменували вулицю Фурманова. Відтепер це проспект імені Нурсултана Назарбаєва. Акім міста Бауиржан Байбєков зазначив, що "після внесення в ономастичну комісію пропозиції про перейменування 112 вулиць, назви яких повторюються надійшла велика кількість звернень від представників інтелігенції, НВО, городян і особливо молоді про присвоєння імені Єлбаси, що є засновником незалежного Казахстану, одній з головних вулиць міста - вулиці Фурманова", пише Today.kz.

Фото -

Крім того, в червні 2017 року Астані з ініціативи депутатів на честь Нурсултана Назарбаєва був перейменований столичний аеропорт.

А в листопаді 2016 року мажілісмени виступили з ініціативою "показати в назві столиці ім'я Нурсултана Назарбаєва" чим викликали бурхливе обговорення в казахстанському сегменті Facebook. Край суперечкам поклав Президент РК. Нурсултан Назарбаєв в інтерв'ю телеканалу "Росія 24" заявив про те, то перейменовувати Астану не потрібно. Чим допоміг депутатам досягти прозріння.

"Астана - це бренд. Нема потреби міняти назву столиці, не бачу я", - заявив Нурсултан Назарбаєв.

Today.kz згадує, які ще об'єкти були перейменовані на честь Президента РК.

Фото -

На честь Нурсултана Назарбаєва в самому Казахстані названа всього одна вулиця. Зате куди більше їх за кордоном. Наприклад, вулиця імені Назарбаєва на прохання казахської діаспори з'явилася в Казані. А в Туреччині таких відразу чотири - в різних містах. Ще одна є в столиці Чечні - Грозному.

Одним з перших об'єктів, яким було присвоєно ім'я Назарбаєва, стала гірська вершина. У 1998 році пік Комсомолу на північному схилі Тянь-Шаньского хребта Заілиіского Алатау став піком Нурсултан.

Крім того, є в Казахстані об'єкти, названі іменами батьків Глави держави.

Так, в листопаді 2017 року стало відомо, що село Касик в Кордайском районі Жамбілської області назвуть на честь матері Назарбаєва - Альжан Назарбаєвої. Таке рішення було прийнято на позачерговій сесії Жамбілського обласного масліхату. Тепер село називається Альжан ана.

Депутати одноголосно підтримали ініціативу і підкреслили, що національні цінності будь-якої держави починаються з поваги до жінок.

У вересні 2016 року під час поїздки Нурсултана Назарбаєва в Алматинській область йому було презентовано проект генплану нового міста Нуркєнт, який поки є селищем залізничників.

Однак, за задумом місцевих чиновників, Нуркєнт стане частиною проекту міжнародного центру прикордонної співпраці "Хоргос" і з часом перетвориться на справжнє місто.

Крім того, ім'я Президента РК носить престижний ВНЗ в Астані. Глава держави є головою вищого опікунської ради Назарбаєв Університету.

А за кілька років до цього в столиці Казахстану відкрилася перша Назарбаєв Інтелектуальна школа, зараз навчальні заклади цієї мережі розташовані по всій країні.

У 2011 році в Теміртау було відкрито Історико-культурний центр Першого Президента.

Втім, на честь Глави держави названі не тільки об'єкти зі скла, асфальту і каменю. У 2016 році на зустрічі Президента РК з Павлодарською громадськістю співробітниця тепличного квіткового комплексу Екібастуза Людмила Зєєвальд розповіла про плани виростити голландські тюльпани, названі на честь Нурсултана Назарбаєва.

На що Президент РК віджартувався у властивій йому манері: "Я не схожий на квітучий тюльпан. Під час мого візиту до Голанії мені показали цю квітку", - сказав Назарбаєв.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%