Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстан і ОПЕК +: Найбільші експортери нафти обговорюють вихід з угоди

Понеділок, 11 грудня 2017 11:55

Угода ОПЕК + втрачає сенс в умовах, коли попит і пропозиція на ринку нафти узгоджуються.

Як пише Sputnik, країни ОПЕК та інші учасники угоди про скорочення видобутку нафти обговорюють можливості виходу з картелю до кінця 2018 року, передає РИА Новости з посиланням на міністра нафти Кувейту Ессам аль-Марзук.

Стратегія виходу з угоди ОПЕК + може бути розглянута її учасниками вже на червневій зустрічі в австрійській столиці.

За словами чиновника з Кувейту, ринок "чорного золота" відновиться до кінця 2018 року, хоча ціни на нафту залишаться приблизно на поточних рівнях. При цьому він особливо підкреслив, що найбільше тиск йде з Росії, саме росіяни хочуть вийти з угоди якомога швидше.

Зауважимо, раніше заступник міністра енергетики Казахстану Магзум Мирзагаліев заявляв, що механізм виходу з ОПЕК + або подальше продовження угоди будуть обговорюватися, імовірно, в червні. І водночас міністр енергетики Саудівської Аравії Халід аль-Фаліх уточнив, що ще передчасно обговорювати стратегію виходу з угоди по скороченню видобутку, через те, що це потрібно буде робити дуже м'яко, щоб уникнути надлишку "чорного золота".

Міністр енергетики Росії Олександр Новак також схиляється до думки, що вихід з угоди ОПЕК + повинен бути поступовим і може зайняти три або шість місяців в залежності від попиту на ринку на момент прийняття відповідного рішення.

Нагадаємо, ОПЕК і низка країн, які не входять в організацію країн в кінці 2016 року домовилися про скорочення видобутку нафти сумарно на 1,8 мільйона барелів на добу з рівня жовтня 2016 року. Угода була укладена на перше півріччя 2017 року, а потім продовжено до кінця березня 2018 року. Першого грудня країни ОПЕК і поза ОПЕК ухвалили рішення продовжити угоду щодо скорочення видобутку до кінця 2018 року.

Генсек ОПЕК Мохаммед Баркіндо повідомив, що надлишок комерційних запасів нафти та нафтопродуктів в країнах Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) в жовтні скоротився до 140 мільйонів барелів. Найбільш прослідковується в рамках угоди ОПЕК + складової всіх комерційних запасів нафти в світі є запаси в країнах ОЕСР.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%