Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Страйк в Карагандинській області: що відбувається на шахтах

Вівторок, 12 грудня 2017 12:03

За даними Мінпраці, під землею в шахтах знаходяться 684 людини.

Поки рідні передають страйкарям вугільних шахт продукти й напої, керівництво "АрселорМіттал Теміртау" і представники учасників акції ведуть переговори в адміністративному корпусі однієї з шахт. Працівники, стан яких погіршився під час страйку, піднімаються на поверхню, передає кореспондент Today.kz.

Шахтарі добре забезпечуються їжею.

Компанія "АрселорМіттал Теміртау" в інтересах своїх робочих доручила співробітникам столових при шахтах кожен день на кілька раз готувати для учасників страйку гаряче харчування.

Також вугільникам їжу в клітях спускають дружини, колеги, друзі. Є ті, хто за станом здоров'я не може сидіти в шахті. Вони піднімаються на поверхню.

Фото -

"Сьогодні вранці хлопцям з шахти "Казахстанська" спустили 40 палиць ковбаси, величезну каструлю супу, два ящики консервів. Хочеться сказати дякую керівництву шахти, що проявляє людяність і зобов'язало працівників їдальні готувати гарячу їжу для шахтарів. Дуже вдячні. Мій брат працює в ремонтно- пусковій ділянці. Отримує на руки близько 200 тисяч тенге. Дружина не працює, двоє малолітніх дітей, кредити. Це низька зарплата, враховуючи ризик отримання професійної травми ", - розповіла сестра одного з гірників Наталія Агєєва.

За офіційними даними компанії "АрселорМіттал Теміртау", акцію протесту влаштували гірники чотирьох шахт. Але за даними голови профспілки вугільників "Корган" вугільного департаменту компанії Марата Міргаязова, таких шахт вже п'ять. При цьому міністр праці та соцзахисту РК Тамара Дуйсєнова заявила, що страйкують 684 працівники восьми шахт.

Гірники висунули 11 вимог - підвищення зарплати на 100 відсотків, індексація на рівень інфляції, оновлення автобусів для перевезення робітників, відмова від суміщених автобусів, які возять людей відразу в кілька шахт. Також будинку відпочинку "Шахтар" і "Жартас" робочі просять повернути в юрисдикцію профспілки, що дозволить їм відпочивати там безкоштовно. Гірники наполягають і на підвищених тарифних ставках за роботу на вибухонебезпечних пластах і оплаті лікарняних листів в 100-відсотковому розмірі від середнього заробітку. 11-й пункт вимог - покращення матеріально-технічного постачання.

"Зараз працюють бригади по підтримці життєзабезпечення шахт. Також вийшли на зміну ремонтні бригади по лавах. Всі висунуті вимоги в основному вже передбачені в новому єдиному колективному договорі, який був підписаний місяць тому. Створена ініціативна група. Основна вимога для обговорення з ініціативною групою - підвищення заробітної плати. Працівники шахт висунули представників від кожного з чотирьох колективів для ведення переговорів. До складу ініціативної групи увійшли представники всіх трудових колективів, а також керівництво АТ "АрселорМіттал Теміртау", директори шахт, працівники акіматів Карагандинської області та Шахтинска, прокуратури області ", - повідомили в прес-службі компанії" АрселорМіттал Теміртау ".

Переговори ведуться в адміністративному корпусі шахти "Тентекская".

У компанії нагадали, що новий колективний договір - безпрецедентний, максимально захищає інтереси робітників. Він набирає чинності з 1 січня 2018 року і буде діяти до 1 січня 2021-го.

"Відтепер на працівників вугільного департаменту поширені механізм 13-й зарплати та пільги щодо підтримки материнства. Така норма раніше діяла тільки в сталевому департаменті. Інше нововведення - тепер шахтарям і металургам однаково доступні всі бази відпочинку і дитячі табори, незалежно від того, в якому департаменті вони працюють ", - пояснили в прес-службі компанії.

При цьому, за інформацією компанії, без змін залишилися умови допомоги пенсіонерам.

"Пільги для них будуть повністю контролюватися і розподілятися профспілками. Тобто компанія перераховує профспілкам єдиний фонд в розмірі 0,4 відсотка від фонду заробітної плати членів профспілки, і ті, у свою чергу, визначають, на які потреби пенсіонерів розподіляти ці кошти. Це зроблено для створення адресної допомоги та підвищення оперативності в наданні соціальної підтримки пенсіонерам. Таким чином, пільги актуалізовані: визначені найбільш актуальні, які в разі потреби можуть бути посилені сторонами. М механізмі розподілу пільг в новому договорі максимально прозорі та будуть контролюватися як профспілками, так і компанією ", - додали в" АрселорМіттал Теміртау ".

Нагадаємо, що вийшли в нічну зміну на 11 грудня працівники шахт в Карагандинській області не піднялися на поверхню, вимагаючи поліпшення умов праці. Глава профспілки вугільників "Корган" повідомив кореспонденту Today.kz про те, що поки вимоги страйкарів не будуть задоволені, вони не припинять акцію.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%