Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Казахстані з початку року тенге зміцнився на 0,6 відсотка

Вівторок, 12 грудня 2017 15:52

Керівництво національного банку Казахстану вважає ситуацію на валютному ринку республіки стабільною.

Як пише Sputnik, голова Національного банку Казахстану Даніяр Акішєв у вівторок повідомив про зміцнення тенге за 11 місяців цього року на 0,6%.

"Фундаментальні фактори, що визначають курс національної валюти, в середньостроковій перспективі складаються сприятливо: за 11 місяців 2013 року тенге зміцнився в номінальному вираженні на 0,6%", - повідомив Акішєв на засіданні Кабміну.

За його оцінкою, ситуація на валютному ринку республіки "стабільна". При цьому золотовалютні резерви Національного банку, за попередніми даними, зросли за 11 місяців на 6,4% і досягли позначки в 31,4 мільярда доларів, активи Національного фонду в іноземній валюті склали 57 мільярдів доларів.

Таким чином, загальні міжнародні резерви республіки становили 88,4 мільярда доларів, знизившись на 2,54% з початку року. Зниження обумовлене тим, що обсяг валових міжнародних резервів Казахстану в листопаді зменшився на 0,19% (в січні-листопаді - збільшився на 6,43%), обсяг активів Національного фонду, навпаки, в жовтні показав приріст на 0,99%, але в порівнянні з початком року, як і раніше перебуває в негативній зоні (-6,87%).

При цьому на ті ж 0,6% за 11 місяців зменшився обсяг депозитів в банках другого рівня (до 18 трильйонів тенге). За твердженням глави Нацбанку, це сталося в основному коштом відтоку валютних депозитів.

"Вклади в іноземній валюті скоротилися на 10%, в тенге - збільшилися на 11%. В результаті частка вкладів в іноземній валюті в порівнянні з 2016 роком знизилася до 49,4% в порівнянні з 70%", - зазначив Акішєв.

За його твердженням, в країні триває пожвавлення кредитної активності банків: за період січень-жовтень обсяг кредитування банками економіки збільшився на 3,2% - до 13,1 трильйона тенге, при цьому кредити в тенге зросли до 9,5 трильйона. Обсяг кредитів, виданих в іноземній валюті, скоротився на 13,4%.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%