Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Бідні монополісти Казахстану зможуть підвищувати тарифи для населення

Середа, 13 грудня 2017 11:58

З 2019 року суб'єкти природних монополій для збільшення тарифів повинні будуть довести вичерпання всіх внутрішніх резервів з вилучення прибутку.

Як пише Sputnik, уряд Казахстану схвалив законопроект, що дозволяє монополістам чесно та обґрунтовано підвищувати свій прибуток, якої, за твердженням міністра національної економіки республіки Тимура Сулеймєнова, у них до сих пір не могло бути за визначенням.

У вівторок, 12 грудня, в уряді був представлений новий законопроект "Про природні монополії". Основний його новелою є зміна з 2019 року методу затвердження тарифу підприємств-монополістів - з витратного на заохочувальний. Якщо вірити тому, що розповідав Сулєйменов, в ЖКГ Казахстану повинна відбутися революція.

Заробляйте на чому зможете

У Казахстані діяв - і продовжує діяти - складний, багатоетапний процес формування тарифів і детальна регламентація всієї діяльності природних монополій. Він має на увазі нормування витрат природної монополії та її прибутку і вилучення будь-якої економії підприємств шляхом введення компенсаційного тарифу за невиконання тарифного кошторису.

Таке (витратне) ціноутворення, яке застосовується зараз, не стимулює монополістів до підвищення ефективності та впровадження нових технологій. Підприємству вигідно вкладатися в базовий капітал, і відбувається переінвестування без підвищення якості - прибуток нарощується не шляхом оптимізації витрат, а коштом капіталізації активу.

У підсумку, оскільки прибуток підприємства в рамках витратно-витратного методу обмежується розміром інвестиційної програми, отримання чистого доходу як такого суб'єктом природної монополії на практиці виключається. Ви довго зможете протягнути, якщо ваша зарплата буде дорівнювати вашим витратам на поїздку в офіс? Відповідь очевидна, ось наші монополісти й намагаються заробляти "непрофільної", а то і зовсім протизаконною діяльністю.

Йдеться про нав'язування споживачам робіт по підключенню до послуг монополіста (зрозуміло, вартість таких робіт при цьому стає "космічною"), про правопорушення в частині вартості витрат при проведенні закупівель і тендерів.

"Все це породжує тіньовий бізнес і відлякує закордонних інвесторів", - заявив Сулєйменов. Найголовніше ж, що у монополіста не залишається ні коштів, ні бажання займатися переобладнанням своїх активів при такій системі: звідси й втрати води в 35%, тепла - на рівні 30%, електроенергії - на рівні 17%.

Заробляйте на тому, на чому повинні

Єдиним плюсом теперішньої системи є можливість стримування зростання тарифів, що формуються фактично на рівні витрат виробників монопольних товарів, робіт і послуг. У міністерстві національної економіки вирішили, що так сфера ЖКГ (а основна маса монополій в Казахстані зосереджена саме в ній) довго не протягне, а тому запропонували перейти до нового методу обчислення тарифів - заохочувального.

"Заохочувальний метод передбачає затвердження тарифів на послуги суб'єктів природних монополій в залежності від підвищення ефективності їх діяльності та дотримання стандартів якості та надійності послуг, - сказав Сулєйменов на засіданні уряду. - Під стандартами якості та надійності розуміються технологічні та інші параметри процесу надання послуг, такі, як, наприклад, температура подачі гарячої води, тиск води, частота відключення, нормативні технічні втрати. Від досягнення заданих регулятором показників якості та надійності залежатиме прибуток монополіста ", - стверджує він.

Зрозуміло, що впровадження такого методу тарифного регулювання спричинить зростання тарифів, але в Міннацекономіці запевняють, що страшно дивитися нам у свої платіжки за компослуги буде лише в перший рік дії нового методу. За попередніми розрахунками, зростання тарифів в перший рік буде на 25-30%, а в п'ятирічному періоді його збільшення в порівнянні з відправною точкою шляхом економії та зниження втрат і зовсім знизиться до 12-17%.

"При цьому слід зазначити, що в рамках методології в уповноваженого органу є механізм стримування зростання тарифу - індекс ефективності контрольованих витрат. Він не тільки мотивує зниження контрольованих витрат, але і дозволяє обмежувати регулятором рівень індексації даних витрат", - додав Сулєйменов.

Крім того, з метою безболісного переходу на нове тарифне регулювання, паралельно розробляється спільний проект ЄБРР та Мінпраці та соцзахисту з розробки єдиної системи адресної соціальної підтримки громадян при оплаті житлово-комунального господарства. Його завданням є підвищення адресності соціальної підтримки шляхом поліпшення правил призначення допомоги та контролю їх виконання, запобігання соціального навантаження, а також забезпечення доступності житлово-комунальних платежів для сімей з низькими доходами.

Впровадження стимулюючого методу тарифного регулювання в сферах передачі електричної енергії, тепло- і водопостачання планується після 2019 року - після закінчення діючих граничних тарифів, які затверджені на п'ять років (за даними мне, понад 90% суб'єктів природних монополій перейшли на них в Казахстані).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%