Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Уряд США визначив, що таке штучний інтелект

Четвер, 14 грудня 2017 13:40

Конгрес США вирішив на законодавчому рівні визначити, що таке штучний інтелект (далі ШІ). Американські політики склали документ, в якому навели п’ять прикладів ШІ — від нейромереж і алгоритмів до розумних роботів і систем, здатних пройти тест Тьюринга, пише ХАЙТЕК.

Уряд США серйозно взявся за регулювання технологій штучного інтелекту. Сенатор Марія Кентуелл склала документ, який описує всі найбільш відомі форми ШІ. Міністерство торгівлі США розгляне проект і сформує комітет зі штучного інтелекту, який буде регулювати нову технологічну галузь.

На думку політиків, нові технології машинного інтелекту будуть мати вирішальне значення для економічного процвітання і соціальної стабільності США. «Ми очікуємо, що ШІ зробить колосальний вплив на зростання і продуктивність. Потрібно до цього готуватися», — написала Кентуелл у своєму мікроблозі в Twitter.

Однак автор законопроекту зазначила, що поки що на багато питань про ШІ у Конгресу немає відповідей. Щоб врегулювати нову галузь, її треба зрозуміти. Для цього Кентуелл склала п’ять прикладів втілення технології ШІ. У першому пункті описані штучні системи, здатні виконувати завдання без участі людини. Це може бути й ПЗ, і апаратні рішення, і «інші втілення, про які нам ще не відомо».

У категорію ШІ сенатор віднесла нейромережі та інші системи, здатні мислити та діяти як людина. Наприклад, проходити тест Тьюринга. Штучний інтелект — це також технології машинного навчання, роботи й розумне програмне забезпечення, здатні діяти раціонально, тобто планувати дії, вибудовувати їх послідовність, приймати рішення, втілювати плани та навчатися.

Створений при Міністерстві торгівлі комітет повинен вирішити, як регулювати ШІ і яким законам його підкорити. Як зазначає Quartz, це стосується не тільки кордонів технологій, але й етичних норм і питань приватності. Також чиновники хочуть зрозуміти, як машинний інтелект допоможе уряду і зробить США важливим гравцем на світовому ринку ШІ.

Поки що серйозну конкуренцію Америці становить Китай. Згідно з доповіддю консалтингової компанії Eurasia Group, КНР довгий час поступалася США за кількістю інженерних талантів, а також за ключовими технологіями. Але з кожним роком цей розрив зменшується. Китай рухається швидше шляхом доступу до величезного масиву даних — за оцінками компанії QuestMobile, в країні в три рази більше підключених до інтернету пристроїв, ніж у США.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%