Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нові санкції США можуть обвалити рубль - Reuters

Четвер, 14 грудня 2017 16:24

Посилення санкцій США проти Росії може змусити іноземних інвесторів відмовитися від російських бондів, що потенційно може спричинити новий обвал рубля у 2018 році.

Про це пише ЕП з посиланням на Reuters, який посилається на оцінки Bank of America Merrill Lynch.

Експерти банку вважають, що поширення санкцій США на державний борг малоймовірний. Але якщо це станеться, російській владі доведеться мати справу з серйозними наслідками.

"Тиск може виявитися суттєвим. І він буде залежати від масштабу накладених санкцій. Точніше кажучи, спроба повністю відрізати Росію від зовнішніх ринків капіталів може спричинити відновлення попиту на тверду валюту, через те, що це було в кінці 2014 року", - йдеться у звіті банку.

Видання нагадує, що запровадження санкцій проти Росії в 2014 році після анексії українського Криму змусило інвесторів відмовитися від купівлі цінних паперів кількох компаній і банків. Також деякі особи потрапили під санкції.

Але тепер США розглядають можливість запровадити обмеження на купівлю державних облігацій Росії у рублях.

У Bank of America Merrill Lynch вважають, що це підвищить дохідність російських бондів на 100-150 базових пунктів в той час, як іноземці володіють російськими держбондами на 37 мільярдів доларів.

Ще 14,5 мільярда доларів зовнішнього державного боргу в руках інвесторів-нерезидентів.

Зовнішній борг російських компаній і банків на сьогодні становить 450 мільярдів доларів. Тож санкції посилять тиск і на нього, якщо нові американські обмеження будуть запроваджені.

Аналітики вважають, що наступного року може початися стрімке падіння рубля, як це було у 2014 році, коли російському Центробанку довелося витратити мільярди доларів на підтримку національної валюти, підняти базові процентні ставки, а потім відпустити рубль у вільне плавання.

Bank of America Merrill Lynch також застерігає, що тиск на російську валюту може посилитися через посилення доларизації заощаджень населення.

Раніше Держсекретар США Рекс Тіллерсон попередив, що США збережуть санкції, допоки РФ не поверне Крим під контроль України.

Також він підкреслив важливість виведення російських військ з Донбасу.

Раніше він заявив про те, що НАТО не може мати нормальні відносини з Росією до тих пір, поки остання продовжує окупацію українського Донбасу.

Нагадаємо, санкції проти енергетичного і банківського секторів економіки Росії, що були накладені через її агресію проти України, набули чинності в кінці листопада.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%