Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Понад 500 казахстанських сайтів піддалися кібератакам

Вівторок, 19 грудня 2017 14:41

Більш як 500 казахстанських інтернет-сайтів були зламані з початку 2017 року. Для боротьби з атаками в Казахстані створюється кіберщит, передає Today.kz з посиланням на телеканал "Хабар".

Найчастіше адміністратори серверів дізнаються про злом через місяці. Програмісти стверджують, лише вісім відсотків вітчизняних сайтів захищені від шкідливого коду.

"Сьогодні загрози кібертероризму прирівнюються до ядерних загроз. Тому що хаос і порушення роботи діяльності держави можна спокійно організувати за допомогою кібертероризму", - говорить президент "Інтернет-асоціації Казахстану" Шавкат Сабіров.

Щогодини програмісти Центру аналізу та розслідування кібератак моніторять 130 тисяч інтернет-сайтів.

За три місяці вони виявили понад 1,5 тисячі заражених ресурсів.

"Нам часто доводиться спостерігати за такими дефейсами, коли хакери представляються, це угруповання з Палестини або з Туреччини, і явно здійснюють заклики за допомогою цих дефейсів. В даному випадку тут написано: "Звільніть Палестину", - говорить експерт Центру аналізу та розслідування кібератак Тетяна Новікова.

Дефейс, мовою програмістів, це підміна головної сторінки сайту. Оперативно реагувати на зломи виходить не завжди. Глава центру Олжас Сатієв каже, що не вистачає кадрів.

"Якщо говорити про фахівців високого рівня, хто може будувати системи інформаційної безпеки, архітектуру та інше, то це всього десятки людей по Україні. У нас зараз працює 30 чоловік. Для нормальної роботи, щоб ми проводили дослідження, добре моніторили Казнет і запобігали погрози, нам потрібно 100 чоловік. Ми не можемо знайти цих людей ", - сказав президент Центру аналізу та розслідування кібератак Олжас Сатієв.

120 освітніх грантів виділено вузам для підготовки програмістів. За один рік вузи Казахстану випускають близько 80 фахівців в галузі інформаційної безпеки. У майбутньому планують готувати 500 IT-спеціалістів у рік. У цьому році кількість освітніх грантів на цю спеціальність збільшили в два рази. На заняттях початківців програмістів вчать зламувати сайти. Хочеш перемогти хакера - думай як хакер.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%