Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

З ринку Росії можуть піти більше сотні страховиків. Які ризики

П'ятниця, 22 грудня 2017 10:38

Всеросійський союз страховиків (ВСС) направив ЦБ Росії лист з попередженням про найбільше скорочення кількості страхових компаній, якщо поріг мінімального розміру статутного капіталу зросте з 120 мільйонів до 300 мільйонів рублів, пише газета "Ведомости" з посиланням на лист.

Повідомляється, що вимоги до мінімального капіталу представників страхового ринку підвищаться, якщо буде прийнятий закон (прийнятий поки тільки в першому читанні в березні 2016 року). При цьому для страховиків життя він зросте з 240 мільйонів до 450 мільйонів рублів, для перестраховиків - з 480 мільйонів до 600 мільйонів рублів.

Мінімальні 300 мільйонів рублів на середину цього року не набрали 132 страховики, або 56 відсотків, пише ВСС: компанії з річними зборами до одного мільярда рублів в нових умовах просто не зможуть продовжити роботу. Близько 100 фінустанов не зможуть займатися страхуванням життя та обов'язковими видами цієї послуги - для них можна було б передбачити окремі вимоги до капіталу, пропонує ВСС. У цих компаній великий запас коштів для виконання своїх зобов'язань, його вистачить на найближчі 10 років, а це означає "абсолютну достатність чинних вимог до мінімального розміру статутного капіталу".

Як повідомив газеті представник регулятора, ЦБ прийняв лист ВСС до уваги, говорити про терміни ухвалення законопроекту і про можливі зміни в ньому поки рано: документ допрацьовується до другого читання. Законопроект буде розглянутий у весняну сесію, заявив виданню голова комітету Держдуми з фінансового ринку Анатолій Аксаков.

Керуючий директор по рейтингах страхових компаній "Експерт РА" Олексій Янін вважає, що великі страховики й так відповідають запланованим нововведенням, але для багатьох регіональних представників цього сегмента ринку умови стануть фатальними. Вони не зможуть збільшити капітал шляхом прибутку, а інвестори для них навряд чи знайдуться. На думку гендиректора СК "Гайде" Тетяни Гай, їм доведеться покинути ринок.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%