Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Газпром щодня збільшує свій борг перед Україною на $1-3 млн

Вівторок, 26 грудня 2017 16:41

Сума виплати Газпромом щодня зростає до $3 млн.

Відсотки, які кожен день нараховуються за позовними вимогами Нафтогазу України до російського монополіста - компанії Газпром в межах Стокгольмського арбітражу за транзитним контрактом, становлять від $1 млн до $3 млн, пише НВ.

Про це заявив комерційний директор Нафтогазу Юрій Вітренко на своїй Facebook-сторінці.

Він також нагадав, що рішення щодо цього спору має бути ухвалено в лютому.

Нагадаємо, що в червні 2014 року Газпром звернувся до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з проханням про арбітраж з метою стягнення з Нафтогазу боргу за поставлений у 2013-2014 роках газ, а також коштів за формулою "бери або плати".

Зі свого боку Нафтогаз звернувся до Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма з вимогами про зміну ціни на природний газ, відшкодування всіх переплат, здійснених з 20 травня 2011 року, і скасування положення, що забороняє реалізацію поставленого за ним природного газу за межами України.

Нафтогаз України та Газпром 31 травня 2017 року одержали окреме рішення Трибуналу при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма за контрактом на постачання газу.

Суд відхилив вимоги компанії Газпром щодо принципу "бери або плати" під час постачання природного газу Україні, на якому ґрунтувалася велика частина претензій Газпрому.

7 листопада російський монополіст Газпром подав до апеляційного суду округу 356 Свеа (Швеція) заяву про оскарження проміжного (окремого) рішення арбітражу Стокгольма за позовом щодо контракту на постачання газу від 19 січня 2009 року і його часткове скасування.

Пізніше Стокгольмський арбітраж переніс рішення щодо контракту на транзит газу на 28 лютого 2018 року.

22 грудня 2017 року Нафтогаз заявив, що виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за контрактом на постачання газу за всіма спірними питаннями.

Також українська компанія домоглася скасування вимог Газпрому "бери або плати" на $56 млрд.

Крім того, Стокгольмський арбітраж знизив ціну газу для Нафтогазу України, який купувався у Газпрому у 2014 році, на 27,4%: з $485 до $352 за 1 тис. куб. м.

Арбітраж відмовився зобов'язувати Україну платити за газ, який Газпром самовільно поставляв на неконтрольовані території Донбасу, але "борг" записував на Нафтогаз.

Утім, рішенням арбітражу за контрактом про постачання газу, Нафтогаз має виплатити Газпрому близько $2 млрд заборгованості за поставлений газ в попередні періоди.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%