Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Рівень банкрутств у Росії досяг максимуму за вісім років

Середа, 27 грудня 2017 11:15

У Росії банкрутує все більше підприємств. У четвертому кварталі кількість компаній-банкрутів досягла максимуму з квітня 2015 року, а співвідношення кількості банкрутів і підприємств, що діють - максимуму з грудня 2009 року. Російська податкова служба стурбована кількістю "навмисних" банкрутств, пише русская служба Би-Би-Си.

У жовтні банкрутами стали 1 254 юридичних особи - це максимум з березня 2015 року. У листопаді банкрутами стали ще 1160 компаній, порахували в Центрі макроекономічного аналізу і короткострокового прогнозування (ЦМАКП). Джерелом даних для аналізу є повідомлення про банкрутство, опубліковані в Єдиному федеральному реєстрі відомостей про банкрутство.

bankrot1

Якщо очистити ці дані від сезонності та випадкових коливань, то очевидним стає тренд на зростання кількості банкрутств.

У ЦМАКП стурбовані ще один показником інтенсивності банкрутств. Мова йде про співвідношення кількості банкрутств до загальної кількості підприємств. Зараз він становить 0,0264%. І це максимум за післякризовий період. У грудні 2009 року цей показник становив 0,0269%. У IV кварталі інтенсивність банкрутств росла щомісяця, йдеться в дослідженні ЦМАКП.

Найбільше банкрутств, за даними ЦМАКП, спостерігається в торгівлі та будівництві. Володимир Сальников, який відповідає в центрі за аналіз і прогнозування розвитку галузей реального сектора, частково пояснює це великою кількістю компаній в цих секторах: чим більше компаній, тим більша кількість банкрутств.

Висока кількісь банкрутств і в секторі операцій з нерухомістю і в комерційних послугах. Зростає кількість банкрутств в металургії та машинобудуванні.

Чому компанії банкрутують?

Кількість компаній в Росії скорочується вже майже два роки. У грудні 2015 року в країні працювало близько 4,8 млн юридичних осіб, а в листопаді 2017 року їхня залишилося 4,4 млн.

bankrot2

Зростання кількості й інтенсивності банкрутств відбувається на тлі безперервного падіння економіки.

Головний економіст Зовнішекономбанку Андрій Клепач в аналітичній записці від 26 грудня вказав, що в листопаді в Росії посилився спад економіки. За його розрахунками, ВВП скоротився на 0,3% щодо жовтня. "Економіка продовжує скорочуватися протягом трьох місяців поспіль", - написав він.

За його прогнозом, ВВП в четвертому кварталі "швидше за все, буде нижче, ніж в третьому".

"З великою ймовірністю буде мати місце зниження ВВП протягом двох послідовних кварталів. Однак ми вважаємо, що це швидше за пауза в відновному зростанні, ніж відновлення рецесії, яку іноді трактують як скорочення ВВП протягом двох кварталів поспіль. У цих умовах річне зростання ВВП може не перевищити 1,4% ", - попереджає він.

Але Сальников стверджує, що у випадку зі збільшенням кількості банкрутств негативними макроекономічними факторами можна пояснити "менше половини цієї динаміки". Він не виключає, що це може бути пов'язано з посиленням позиції податкової служби.

Податківці теж турбуються

Про те, що в Росії зростає "популярність банкрутства", говорять і в Федеральну податкову службу. Але податківці пов'язують це не з посиленням своєї позиції.

"До ФПС подають зараз заяв про банкрутство майже в два рази менше, ніж, наприклад, ще в 2015 році. При цьому в три рази збільшилася кількість укладених мирових угод", - йдеться в офіційній відповіді прес-служби ФПС. Податківці зараз мають першочергову мету - отримати кошти в бюджет, а не списати їх.

Тенденція, яка турбує податківців, полягає в тому, що найбільша частина заяв про банкрутство йде від боржників і пов'язаних з ними осіб.

"У значній кількості випадків зараз боржниками і їх бенефіціарами банкрутство використовується як спосіб ухилення від погашення боргу. Про це свідчить статистика, коли 70% боржників не мають на момент банкрутства активів для погашення вимог кредиторів", - йдеться у відповіді податкової служби.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%