Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Казахстані вводиться в дію новий Податковий кодекс

Середа, 03 січня 2018 11:50

У документ внесено поправки для того, щоб підтримати розвиток МСБ, заявляв раніше Тимур Сулєймєнов.

Кодекс «Про податки та інших обов'язкові платежі до бюджету» (Податковий кодекс) вводиться в Казахстані з 1 січня. Документ спрямований на вдосконалення податкового законодавства, передбачає скасування неефективних податкових пільг, оптимізацію податкових режимів, приведення податково-бюджетної політики до нових економічних реалій, стимулювання виходу бізнесу з тіні, розширення податкової бази в сировинному секторі, поліпшення адміністрування ПДВ. Про це передає kapital.kz з посиланням на  Інтерфакс-Казахстан.

Як раніше повідомляв міністр національної економіки Тимур Сулєймєнов, поправки до Податкового кодексу сприятимуть розвитку малого і середнього бізнесу. Зокрема, передбачається збереження діючих спеціальних податкових режимів, скорочується термін позовної давності для малого і середнього бізнесу з п'яти до трьох років.

Крім того, в аграрному секторі платники єдиного земельного податку не будуть платниками ПДВ незалежно від обороту.

Передбачається також зниження податкового тягаря для надрокористувачів. Так, новий Кодекс передбачає скасування податку на надприбуток для гірничорудної галузі з перенесенням навантаження на рентний податок з експорту вугілля. Для розвитку геологорозвідки скасовується бонус комерційного виявлення. Для морських і глибоких нафтових родовищ запропонований альтернативний податок за користування надрами. Для прискорення розвідки твердих корисних копалин вводиться механізм орендних платежів.

Новий Податковий кодекс також має сприяти оздоровленню фінансового сектора, а також розвитку промисловості та залученню інвестицій в цю сферу. Так, передбачені пільги по ПДВ для автомобілебудівників і виробників сільгосптехніки в рамках спеціального інвестиційного контракту. Для стимулювання модернізації та реконструкції діючих підприємств передбачена пільга з корпоративного прибуткового податку.

Крім того, відповідно до поправок передбачається зберегти режим екстериторіальності для учасників СЕЗ «Парк інноваційних технологій» на термін до 2028 року. Передбачається також надання пільг по земельному податку та податку на майно з моменту реєстрації в СЕЗ.

Супутні поправки до Податкового кодексу також передбачають скасування неефективних платежів і пільг. Зокрема, скасовуються збір з аукціонів і плата за користування судноплавними водними шляхами.

Норми щодо ставок акцизів набрали чинності з 1 січня 2019 року, положення за індивідуальним прибутковим податком (у зв'язку з введенням загального декларування) і норми щодо оподаткування дивідендів, а також по СЕЗ - з 1 січня 2020 року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%