Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Упущена вигода або особливості розпродажів в Росії

П'ятниця, 05 січня 2018 10:54

У січні багато магазинів проводять розпродажі. Здається, в цей час з великою знижкою можна купити буквально все: від автомобілів і холодильників до смартфонів і іграшок. Однак насправді ціна найчастіше виявляється не такою вигідною. На які хитрощі йдуть продавці та як не попастися на їх вудку, - в матеріалі РИА Новости.

Розпродажі на початку року - захід вимушений. У грудні, готуючись до новорічних та різдвяних свят, люди роблять велику кількість покупок і в перші тижні січня включають режим економії. Для магазинів це перетворюється на серйозну проблему.

"Товари, які не є предметами постійного попиту (наприклад, одяг, ювелірні вироби, традиційні сувеніри), просто так практично ніхто не купує. Деякі компанії навіть змушені на деякий час закривати торговельні точки", - говорить маркетолог Роман Харланов.

Щоб відновити активність покупців, магазини надають додаткові знижки та проводять акції, це може бути й зниження цін, і видача купонів, які дійсні тільки протягом січня. Також практикуються спільні акції з банками, що займаються споживчим кредитуванням.

"Покупець може виграти, якщо знижка дається на цікавий для його товар. Однак є ризик зробити спонтанні покупки, які не запланована в особистому бюджеті", - відзначає керівник групи з обслуговування роздрібної, гуртової торгівлі та дистрибуції компанії "Делойт" (СНД) Володимир Бірюков.

У січні з дисконтом магазини пропонують купити сезонний одяг та взуття, спортивні товари, хутряні вироби, які не мають попиту, взимку будматеріали та ювелірні вироби, а також електроніку і побутову техніку.

Однак розпродаж для продавців не тільки можливість швидко реалізувати старий товар, щоб звільнити склади та прилавки для нових надходжень, а й, створивши ажіотажний попит, збути неліквід.

Схеми обману відомі. Наприклад, магазини маніпулюють з цінами, підвищуючи їх за кілька днів до початку акції, щоб потім знизити та продати нібито з дисконтом. Іноді знижки реальні, але поширюються тільки на неходовий товар - наприклад, на взуття дуже маленького розміру або застарілі гаджети.

Інший досить поширений спосіб введення споживачів в оману - два цінники на товар. Один начебто старий, оскільки на ньому вказана ціна вище, на іншому вартість речі нижче, здається, що врахована знижка. Але на касі пробивають перший цінник. Розрахунок на те, що покупець не зверне на це увагу. Ну а якщо проявить пильність, то за "помилку" продавці вибачаться, однак продати товар зі знижкою відмовляться.

Ще одна проблема - контрафакт. За оцінкою Мінпромторгу, в даний час обсяг підробок і фальсифікату на російському ринку досягає 35%.

З огляду на, що "лівий" товар приблизно на третину дешевше легального, то його реалізація на розпродажах особливо вигідна. На цьому добре заробляють інтернет-магазини.

Співголова Національної спілки захисту прав споживачів Олексій Єгармін підтверджує: далеко не всі учасники сезонних розпродажів грають за правилами. Часто в оману вводить реклама магазинів одягу та електроніки.

"Вони оголошують про значний дисконт на весь товар, але в дійсності на цих умовах можна купити лише якусь дрібницю. На жаль, це з'ясовується вже в магазині, куди ви прийшли за чимось істотнішим", - зазначив Єгармін.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%