Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Найефективніші компанії Казахстану: хто за ними стоїть

Четвер, 11 січня 2018 15:34

В кінці 2017 року аналітична група проекту Kursiv Research провела дослідження компаній Казахстану, що найбільш швидко зростають за останні 3 роки. У рейтинг увійшли 45 представників казахстанського бізнесу, при цьому в оригінальному дослідженні основним показником було зростання виручки, пише kapital.kz.

Ми пропонуємо подивитися на лідерів галузей і зрозуміти, хто ж стоїть за зростанням компаній, не загубивши важливий фактор, багато в чому визначає успіх і зростання будь-якого бізнесу - її менеджмент.

Одним з фаворитів рейтингу стала компанія з виробництва добрив АТ «КазАзот». За опублікованими даними, тільки за останні три роки обсяг виручки АТ зріс майже в 4 рази. Тенденція зростання продовжилася і в поточному році досягнувши 33,73 млн тенге, що на 33% більше ніж за аналогічний період 2016 року.

Компанія заснована в 2005 році на базі Прикаспійського Гірничо-металургійного комбінату. Основним власником є ​​досвідчений управлінець Тимур Кулібаєв, 50% акцій компанії належить його компанії Toex B.V. Ще 30% акцій володіє Дінмухамет Ідрісов, теж досвідчений менеджер, за свою кар'єру займав найрізноманітніші керівні посади, наприклад такі, як голова Ради директорів ТОВ «Ордабаси» або керівний директор АТ Національна компанія «Казахстан Темір Жоли».

Цікаво, що в рейтингу практично немає компаній, пов'язаних з видобутком, транспортуванням і реалізацією вуглеводневої сировини, раніше завжди займали верхні рядки. Як вважають фахівці АТ «Фрідом Фінанс», це пов'язано з тим, що доходи компаній нафтогазової галузі в 2015-2016 роках постраждали від сильного падіння цін на нафту і газ. Винятком, мабуть, стало АТ «КазТрансГаз». Аналітики Kursiv Research відзначають, що це - єдиний представник від нафтогазової галузі, який зміг увійти в рейтинг компаній, що швидка зростають в Казахстані. Високі доходи газовий оператор отримує коштом міжнародного транзиту і транспортування. У минулому році КазТрансГаз вперше експортував казахстанський газ до Китаю, роком раніше вперше південь країни забезпечили власним газом із західного Казахстану. Судячи з цифр основне зростання група газових компаній почала показувати з приходом на посаду генерального директора Кайрата Шаріпбаєва, нині віце-президента КМГ. Згідно з інформацією з відкритих джерел відомо, що в газовій галузі він працює на різних посадах з 2000 року. Під його керівництвом було проведено об'єднання всіх газопроводів в єдину газотранспортну систему, побудовані великі газомагістралі як «Бейнеу-Бозой-Шимкент», вироблено освоєння нових родовищ; реконструйовані та модернізовані газорозподільні мережі, і найвіддаленіші райони та села стали отримувати вітчизняне блакитне паливо.

Іншим знаковим альянсом, вже в галузі перероблювання корисних копалин, є співпраця двох фахівців з великим досвідом, що займають позиції Генеральних Директорів ТОВ «Казцинк» Олександра Хмельова і Юрія Гусєва. Компанія входить до складу ВАТ «Казцинк» і за результатами «Рейтингу» є флагманом у виробництві цинку з великою часткою супутнього випуску міді, дорогоцінних металів і свинцю. Олександр Хмельов є кавалером орденом «Құрмет», електромеханіком 5 розряду та економістом-математиком за освітою. Його колега Юрій Гусєв, також кавалер ордена «Құрмет», має за плечима багаторічний виробничий і економічний досвід. Можливо саме таке нестандартне рішення щодо призначення відразу двох Генеральних директорів у 2014 році, дозволило компанії перевищити позначку в 883 млрд тенге.

Потрапили в список і будівельні компанії. Іскаков Аскар Кєжєновіч з 2014 року голова Ради директорів АТ «Батис транзит», доктор технічних наук, володіє званням заслуженого енергетика Казахстану і СНД. Нарівні з іншими учасниками рейтингу очолив компанію АТ «Батис транзит» якраз в той момент, коли тільки визначався вектор подальшого розвитку. Значне зростання доходів АТ «Батис транзит» за останні 3 роки так само як і в попередніх випадках можна з упевненістю зв'язати з приходом на керівну посаду досвідченого, сильного управлінця.

З приходом Аскара Іскакова компанія збільшила свої доходи майже наполовину, наблизившись до цифри в майже 6 млрд тенге. АТ «Батис транзит» є одним з перших і найбільш успішних проектів державно-приватного партнерства і спеціалізується на будівництві нежитлових, інфраструктурних об'єктів.

У сфері телекомунікацій та зв'язку успішною компанією, за версією Kursiv Research, у 2017 році стало АТ «Транстелеком». Доходи компанії за 2013-2016 рр. виросли до 48 млрд тенге. Багато в чому такий феноменальний ріст обумовлений активною співпрацею з АТ «КазахстанТемірЖоли» по комплексній автоматизації бізнес-процесів в дочірньої компанії АТ «Локомотив» і організації постачання обчислювальної техніки та програмного забезпечення безперервної операційної діяльності групи компаній. Знаковою подією для компанії став прихід Головою Правління Надирова Ж.У. Судячи з опублікованими в його резюме даними, досвід в технічній частині та великі знання в області фінансів зіграли значну роль в частині зростання компанії й заняття нею провідних позицій серед лідерів галузі.

Основним фактором зростання багато експертів вважають розширення спектра послуг і активне впровадження сучасних технологій в процеси роботи компанії. Разом з тим, як показує короткий огляд, практично всі успішні керівники починали свій трудовий шлях з самих низів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%