Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Візит Назарбаєва до США: що обговорять лідери країн, Казахстан

Вівторок, 16 січня 2018 15:57

На сайті прес-клубу «Співдружність» політолог Сергій Рекеда проаналізував експертні оцінки результатів розпочатого візиту президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва до США, пише 365info.kz.

Сьогодні розпочинається офіційний візит президента Казахстану в США. Крім запланованої зустрічі з Дональдом Трампом, 18 січня пройде тематичний брифінг за участю глав держав і міністрів ряду країн, присвячений нерозповсюдження зброї масового знищення, на якому заплановано виступ Нурсултана Назарбаєва.

«Важливий політичний сигнал»

У релізі, підготовленому до початку візиту казахстанським офіціозом, відзначається, що «проведення сьомого за рахунком в історії двосторонніх відносин візиту глави держави в США покликане стати важливим політичним сигналом для розширення двосторонніх ділових зв'язків, поглиблення торгово-економічного, інвестиційного та інноваційно-технологічного партнерства».

Дійсно, для Астани питання інвестицій та технологій зараз є доленосним. Хоча, звичайно, не інвестиціями єдиними - в плані міжнародних ініціатив казахстанський лідер явно перевершує більшість своїх пострадянських колег і напевно до очікуваної зустрічі з Дональдом Трампом підготовлені "домашні нотатки". Які саме? Схоже, що темою номер 1 можуть стати російсько-американські відносини.

Думка американської преси

Ця характеристика, втім, не відноситься до американської преси. Великого ажіотажу зустріч Назарбаєва та Трампа не викликала. Публікацій небагато й в більшості своїй вони не дають більш - менш виразного уявлення про те, що саме очікує президент США від зустрічі з одним з головних союзників Володимира Путіна.

Деякі «вкидання» дійсно стосуються теми можливого посередництва Казахстану між Москвою та Вашингтоном. Але віриться в подібний сценарій, відверто кажучи, з великими труднощами, оскільки ніяких сигналів з боку Білого Дому про готовність до реального діалогу з Кремлем за останній час не надходило.

Типовий матеріал подібного роду з'явився в The Daily Caller, де представник Держдепартаменту США Адам Ерелі в статті «Can Kazakhstan Broker A US- Russian Rapprochement?» Стверджує, що візит Єлбаси крім вирішення назрілих питань торгівлі, протидії терору і ядерного нерозповсюдження може змінити динаміку відносин між Сполученими Штатами та Росією - «у Казахстану є унікальна можливість допомогти пом'якшити все більш небезпечне суперництво наддержав».

Казахстанські експерти займають обережну позицію і намагаються уникати однозначних оцінок можливих результатів переговорного процесу. На своїй сторінці в ФБ Єрлан Карін зазначив: «у вівторок розпочинається візит президента РК в США. Зустріч Нурсултана Назарбаєва з Дональдом Трампом пройде на тлі чергової скандальної ситуації, в якій опинився американський президент. На днях він дозволив собі пару різких висловлювань відносно мігрантів, які викликали такий шквал критики, що навіть оонівський чиновник назвав висловлювання президента США расистськими.

Обережність оцінок

Всі тепер чекають новиx заяв від Трампа. Казаxстанский лідер - фактично перший закордонний лідер, якого xазяїн Білого дому приймає у себе в новому році, тому журналісти чекають цю зустріч, щоб почути якісь свіжі коментарі Трампа з міжнародної політики ».

Така обережність оцінок цілком з'ясовна. По-перше, непередбачуваність Трампа не дозволяє (в принципі) робити якісь однозначні прогнози. По-друге, перспектива посередництва Казахстану в будь-якому конфлікті, який поділяє позиції Росії та Заходу (крім, мабуть, сирійського) досить сумнівна.

Набагато більш реальний сценарій описує Тодд Вуд в статті «США не зможуть вирішити афганську проблему самотужки». За його словами, Казахстан є природним партнером США з питання Афганістану. «Наступного тижня Трамп зустрінеться з президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим. Вашингтону слід прийняти пропозицію допомоги Астани в забезпеченні безпеки та розвитку Афганістану », - стверджує Вуд. Немає також сумнівів в тому, що американська сторона під час зустрічі знову буде актуалізувати тему C5 + 1. Інше питання, що великих зрушень в плані будь-яких форм регіональної інтеграції не проглядається.

Схоже, ні Астана, ні Вашингтон не виходять з завищених очікувань від майбутньої зустрічі. Але примітний сам факт того, що 2018 рік почався для казахстанського лідера зустріччю з Дональдом Трампом.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%