Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Уряд Росії має намір обмежити анонімні електронні платежі

Середа, 24 січня 2018 10:41

У Росії мають намір обмежити анонімні електронні платежі, готуються відповідні поправки до законодавства, пише газета "Коммерсант".

У листопаді 2017 го уряд доручив профільним відомствам оцінити доцільність заборони зарахування грошей на неперсоніфіковані електронні засоби платежу (НЕПЗ) - електронні гаманці та передплачені банківські карти - без використання банківського рахунку.

НЕПЗ не вимагає ідентифікації клієнта при відкритті, спосіб зарахування коштів на них до 15 тисяч рублів не обмежений.

Питання опрацьовувався Мінфіном, ЦБ, Росфінмоніторингом, Мін'юстом, Мінекономрозвитку, проте думки чиновників по цій темі розійшлися. З точки зору Центробанку, пропозицію потрібно доповнити забороною на отримання готівки з електронних гаманців і передплачених карт. Відповідний законопроект внесли до Держдуми восени минулого року.

Росфінмоніторинг пропонує заборонити анонімні гаманці та карти повністю, тобто ввести обов'язкову, нехай і спрощену ідентифікацію при їх відкритті.

У ЦБ вважають позицію Росфінмоніторингу надмірно жорсткою. За словами співрозмовника видання, знайомого з позицією Банку Росії, в ЦБ впевнені, що через введення обов'язкової ідентифікації для НЕПЗ населення перейде на розрахунки готівкою.

Експерти при цьому зазначають, що навіть вихідний варіант, який передбачає зарахування коштів на НЕПЗ тільки через банківські рахунки, вдарить по ринку, а посилення, пропоновані Центробанком і Росфінмоніторингом, можуть зовсім погубити його.

Попри протести учасників ринку, найближчим часом Росфінмоніторинг і ЦБ планують виробити єдину позицію, після чого почнеться реалізація проекту.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%