Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

22 мільярди доларів Нацфонду Казахстану розморожені судом Амстердама

Середа, 24 січня 2018 11:32

Суд також наказав бізнесменові Анатолій Статі відшкодувати судові витрати казахстанської сторони.

23 січня суд Амстердама скасував рішення про накладення арешту на активи Нацфонду РК в розмірі 22 мільярдів доларів, яке раніше було прийнято за позовом молдавського бізнесмена Анатолія Статі, передає Today.kz з посиланням на прес-службу Міністерства юстиції РК.

Повідомляється, що суд погодився з позицією Національного банку і Міністерства юстиції Республіки Казахстан, які брали участь в процесі як третя сторона, і постановив, що активи Національного фонду недоторканні.

"Судові органи Нідерландів раніше вже відмовляли Статі в накладенні арешту на ці ж активи. Статі приховав ці факти, тим самим ввів в оману суд", - йдеться в повідомленні.

Суд також наказав бізнесменові Анатолію Статі відшкодувати судові витрати казахстанській стороні.

Аналогічний попередній арешт був накладений бельгійськими судовими органами. Робота по його оскарженню триває в установленому порядку.

Нагадаємо, в грудні 2017 американський банк BNY Mellon заморозив 22 мільярди доларів з активів Національного фонду РК. Призупинення рахунків сталося за позовом молдавського бізнесмена Анатолія Статі і його компаній проти уряду Казахстану.

Національний банк Казахстану подав позов до американського Bank of New York Mellon через заморозки активів Нацфонду. На думку голови Національного банку РК Даніяра Акішєву, ситуація не критична.

27 червня 2017 року Високий суд Англії також відмовив Статі в можливості подачі апеляції на рішення, що дозволило розглянути факти шахрайства по суті в англійському правосудді.

У січні 2018 судова колегія у цивільних справах апеляційного суду Англії відхилила клопотання громадянина Молдови Анатолій Статі та інших на оскарження рішення Високого суду Англії, яке 6 червня 2017 року було винесено на користь Республіки Казахстан.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%