Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Сенатор Казахстану просить позбавити казахстанців від онлайн-кредитування під 1000 відсотків

Четвер, 25 січня 2018 13:00

Як пише Sputnik, депутат сенату Сергій Єршов підняв в парламенті питання про законність роботи підприємств, що надають онлайн-позики в Казахстані.

Свій запит Єршов адресував генеральному прокурору Кайрату Кожамжарову. Сенатор розповів, що до депутатів звернулися представники Асоціації фінансистів Казахстану з проханням вирішити питання законодавчого регулювання діяльності онлайн-компаній, що надають позики.

"Останнім часом казахстанське суспільство зіткнулося з таким явищем, як онлайн-позики, що надаються невеликими компаніями населенню від 700 до 1000% відсотків річних. Дані позики не обмежені по відотковій ставці, розмірами штрафів та пені", - сказав Єршов на пленарному засіданні сенату.

Він розповів, що підписання договору позики відбувається шляхом простого натискання певних посилань на сайті онлайн-компаній.

"Ідентифікація клієнта здійснюється поверхнево, кредит може отримати будь-який громадянин, у якому б стані вона не перебувала - в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, або під примусом", - продовжив Єршов.

Разом з тим норми закону РК "Про мікрофінансових організаціях", що регулюють надання мікрокредитів, не поширюються на такі види операцій і не захищають позичальників даних компаній.

За словами сенатора, таким чином онлайн-компанії з надання позик перебувають поза законодавчим і державним регулюванням, і їх діяльність не регулюється держорганами.

Депутат просив генпрокурора провести відповідну перевірку онлайн-компаній і з'ясувати, чи дотримуються вони вимог законодавства країни, в тому числі з надання позик і збору інформації про казахстанців.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%