Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЗМІ дізналися про введення більш жорстких правил інтернет-торгівлі в Росії

Вівторок, 30 січня 2018 10:59

Федеральна антимонопольна служба (ФАС) РФ розробила законопроект про регулювання конкуренції в умовах цифровізації, який, зокрема, посилить вимоги до торгових платформ в інтернеті та покарання за використання цінових алгоритмів, поширених в онлайн-рітейлі, пише газета "Комерсант" з посиланням на розроблені службою поправки до закону "Про захист конкуренції" та КпАП.

Начальник правового управління ФАС Артем Молчанов підтвердив виданню, що служба проводить роботу з підготовки проекту поправок, "які в умовах цифровізації економічних процесів зможуть ефективно захистити конкуренцію".

Так, пропонується ввести поняття "мережевого ефекту". Він полягає в отриманні економічних переваг від кількості користувачів торгової платформи, в тому числі шляхом збору та оброблення даних. Мережевий ефект може стати підставою визнання панівного положення на ринку у компанії, що володіє платформою, навіть якщо вона займає менше ніж 35% товарного ринку, пише газета.

Інша нове поняття - "ціновий алгоритм". Це програмне забезпечення для моніторингу, розрахунку, встановлення та контролю цін на товари або для вчинення дій за участю в торгах. Відповідальність для компаній, що використовують таке ПЗ, пропонується посилити. Зокрема, використання цінових роботів стане обставиною, що обтяжує адміністративну відповідальність при зловживанні панівним становищем, маніпулюванні цінами та при інших порушеннях.

Як повідомляє видання, документ також пропонує розширити повноваження ФАС в разі, якщо компанія не виконує припис, виданий їй при схваленні клопотання на угоду. В цьому випадку службу пропонується наділити правом вимагати в суді заборонити оборот товарів такої компанії в Росії. Передбачається, що у випадку з іноземними компаніями ФАС також зможе дозволити використовувати в Росії їх інтелектуальну власність без згоди компанії "на умовах, визначених антимонопольним органом".

Пропозиції ФАС означають, що, наприклад, "Яндекс.Маркет" може бути визнаний панівним гравцем, вважає співрозмовник газети на ринку онлайн-рітейлу. Представники AliExpress і "Яндекс.Маркет" не відповіли на запити видання, інші опитані учасники ринку вважають, що пропозиції ФАС надлишкові.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%