Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Центробанку оцінили інфляційні очікування росіян

П'ятниця, 02 лютого 2018 10:46

Інфляційні очікування населення РФ в січні збереглися поблизу історичних мінімумів, 8,9%, випливає з повідомлення регулятора.

"Інфляційні очікування населення в січні збереглися поблизу історичних мінімумів - на рівні 8,9%. При цьому все більше росіян розраховують на зростання споживчих цін у районі 4%, як в межах року, так і на горизонті трьох років", - йдеться в повідомленні з посиланням на дані опитування "Інфоміст", проведеного на замовлення Банку Росії, пише РИА Новости.

У минулому році інфляція сповільнилася до рекордних 2,5%, що мало вплив на інфляційні очікування громадян і на їх оцінку темпів зростання цін. У підсумку обидва показники до кінця року опустилися до історичних мінімумів. При цьому розрив між інфляцією, що спостерігається та прогнозованою росіянами на рік вперед скоротився до мінімального значення в 1 відсотковий пункт. Що це може свідчити про те, що все більша кількість опитаних респондентів усвідомлюють уповільнення темпів інфляції.

За даними регулятора, новорічний сезон певним чином вплинув, динаміку цін, яку росіяни відчули за окремою групою товарів. Так, за спостереженнями респондентів, за останній місяць зросли ціни на фрукти та овочі, рибу і морепродукти. Невелике прискорення темпів зростання цін за цими категоріями в грудні 2017 року було зафіксовано й Росстатом. Через зростання цін на нафту на світових ринках подорожчав і бензин. При цьому знизилася частка респондентів, які прогнозують прискорення інфляції в наступному місяці. Як пояснює ЦБ, таким чином, збільшення темпів зростання цін на окремі товари сприймається росіянами як тимчасове явище.

"Дані опитування свідчать про досить стійке зниження інфляційних очікувань на рік вперед. У міру закріплення інфляції поблизу 4% будуть створюватися передумови для подальшого зниження інфляційних очікувань населення і зменшення їх коливань", - резюмує регулятор.

У четвер глава Банку Росії Ельвіра Набіулліна заявила, що інфляційні очікування в Росії все ще не відповідають меті ЦБ, вони не заякорені та можуть реагувати на зовнішні та внутрішні чинники.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%