Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстан почав контролювати парникові гази онлайн

Понеділок, 05 лютого 2018 16:58

У Казахстані з'явилася онлайн-платформа системи моніторингу, звітності та верифікації джерел викидів і парникових газів.

Як пише Sputnik, Казахстан переходить на електронну форму звітності по державному регулюванню викидів парникових газів. Електронний кадастр офіційно запустили міністерство енергетики Казахстану і Всесвітній банк.

"Кадастр являє собою онлайн-платформу системи моніторингу, звітності та верифікації джерел викидів і парникових газів і є найважливішою частиною національної системи торгівлі квотами. Електронна платформа carbon.energo.gov.kz дозволяє великим емітентам Казахстану передавати, фіксувати дані про викиди парникових газів, а також торгувати квотами в режимі онлайн ", - пояснили у Світовому банку.

Національна система торгівлі квотами Казахстану (СТВ КЗ) була запущена в 2013 році  як основний інструмент регулювання внутрішніх викидів CO2 і розвитку низьковуглецевих технологій. Сьогодні СТВ КЗ охоплює всі великі компанії в енергетичному, нафтогазовому секторах, гірничодобувної, металургійної та хімічної галузей промисловості.

З 2014 року в рамках партнерства з готовності до ринків (PMR) цільового фонду Всесвітній банк надавав Казахстану технічну допомогу в підтримці впровадження СТВ і відповідних заходів щодо пом'якшення наслідків зміни клімату.

"Казахстанська система торгівлі квотами на викиди (КЗ СТВ) є першою в своєму роді в регіоні Центральної Азії. За підтримки PMR країна доклала великих зусиль для розробки середньострокової та довгострокової політики щодо зниження викидів, а також плану дій по скороченню викидів ПГ до 2030 року. Всесвітній банк буде продовжувати надавати підтримку уряду на найважливіших етапах здійснення політики ", - зазначив постійний представник Світового банку в Казахстані Ато Браун.

Національний план розподілу, прийнятий в січні 2018 року, встановлює загальний обсяг викидів на 129 компаній на період 2018-2020 років. Квоти розподілені відповідно до національного плану до 2020 року.

Представлені дані щодо викидів парникових газів формуються на підприємстві, підтверджуються акредитованими органами перевірку, затвердження та передаються в Кадастр за допомогою застосування електронного цифрового підпису. До теперішнього часу в Казахстані акредитовано сім компаній, ще п'ять знаходяться на стадії акредитації.

Платформа була розроблена АТ "Жасил-Даму" за підтримки Технічного центру Франції по забрудненню повітря і парникових газів CITEPA. Адміністратором системи є АТ "Жасил-Даму", кінцевими бенефіціарами - департамент з питань зміни клімату та комітет екологічного регулювання та контролю міністерства енергетики Казахстану.

Система не має аналогів на теренах СНД і відповідає всім вимогам інформаційної безпеки, що підтверджено відповідним сертифікатом.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%