Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Астані запустили майданчик для стартапів Garage, Казахстан

Середа, 07 лютого 2018 11:51

Міжнародний технопарк IT-стартапів Astana Hub запустив безкоштовну програму інкубації стартап-проектів Garage і стартап-проект «Лабораторія C-lab». Про це центру ділової інформації Kapital.kz повідомили в прес-службі міністерства інформації і комунікацій.

Як пояснили у відомстві, програма інкубації стартап-проектів Garage - це проект, за допомогою якого експерти допоможуть починаючим підприємцям будувати стійкі бізнес-моделі і сприяти їх подальшому розвитку. Проект триватиме 3 місяці і підготує учасників до наступного етапу акселерационного програми, старт якої запланований на серпень 2018 року.

«На преакселераціонную програму Garage надійшло 150 заявок, з яких 43 пройшли на Demo Day. Найголовніший критерій - це масштабованість проекту », - уточнили у відомстві.

У міністерстві також розповіли, що «Лабораторія C-lab» - це майданчик для створення «мосту» між корпоративним сектором та стартапами.

«Мета програми: пошук і розвиток нових ідей, сервісів і співробітництво корпоративного сектора зі стартапами. 5 лютого на базі Astana Hub були відібрані проекти для участі програмі. У наступні три місяці C-lab разом з компаніями буде допомагати командам з розробкою ідей, проводити інформаційні сесії та особисті консультації, створювати прототип. Кращі проекти перейдуть на стадію тестування і отримають можливість укласти контракти на реалізацію », - розповіли в МІК РК.

На програму C-lab було отримано більше 100 заявок. Сьогодні учасники вперше зустрілися з корпораціями, далі почнеться активна робота з командами. Влітку розпочнеться тестування проектів і їх впровадження на базі компаній.

Як пояснив міністр інформації і комунікацій Даурен Абаєв, даний проект є частиною роботи державної програми «Цифровий Казахстан».

В рамках програми Garage команди отримають можливість протестувати ідею свого стартапу, створити мінімальний працездатний продукт (MVP), залучити перших клієнтів, а також презентувати проект потенційним інвесторам. Особливість інкубатора в тому, що він був створений підприємцями для підприємців.

Програма розроблена на основі методології Стіва Бланка - lean startup - ощадливий стартап. Учасники розділені на команди, кожна з яких презентує свою ідею. Ментори в особі діючих бізнесменів вибирають команду, для якої стануть наставником. Якщо кілька менторів вибирають одну команду, вирішальне слово залишиться за командою.

Також в рамках проекту учасникам надаються послуги парт-тайм-фахівців: розробників, дизайнерів, маркетологів, а також офісний простір на території EXPO з усіма необхідними інструментами: швидкісний інтернет, купони від партнерів на рекламу (Google Adwords, Facebook ads), хмарні сервіси ( Amazon web services, Microsoft, Adobe).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%