Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Трамп у червоній зоні. Уолл-стріт заважає президенту відроджувати економіку

Понеділок, 12 лютого 2018 09:18

Американські біржі в кінці минулого тижня знову розбурхали фінансові ринки. На торгах у четвер основні фондові індекси США впали на 3,8-4,2%. У п'ятницю вони підросли, але не настільки, щоб компенсувати втрати. Всього ж за тиждень американський ринок просів на п'ять відсотків. Для Білого дому лихоманка на біржах - серйозний виклик. Чи є шанси у Дональда Трампа зробити американську економіку знову великої - в матеріалі РИА Новости.

Втрачений рай

Біржі США в четвер знову пішли в червону зону. Промисловий індекс Dow Jones впав на 4,15% - до 23 860,46 пункту, індекс високотехнологічних компаній NASDAQ на 3,9% - до 6777,16, індекс широкого ринку S & P 500 на 3,75% - до 2581,08.

Перше потрясіння американські торговельні майданчики пережили минулого понеділка, коли індекси обвалилися на 3,8-4,6%. Сигналом до розпродажу акцій для інвесторів стало зростання прибутковості американських держоблігацій до 2,86%. Також зіграло роль очікування прискорення підвищення ставки ФРС після зміни глави регулятора.

У вівторок, середу і п'ятницю біржі частково компенсували втрати. У підсумку за минулий тиждень з урахуванням корекції Dow Jones знизився на 5,16%, NASDAQ - на 4,93%, а S & P 500 - 5,11%.

На думку аналітика "Фінама" Сергія Дроздова, потенціал зниження фондового ринку США не вичерпаний. У середньостроковій перспективі можливе падіння ще на 5% за індексом S & P 500.

Але в адміністрації Дональда Трампа стверджують, що обвал бірж не загрожує новою економічною кризою.

"Фундаментально в довгостроковій перспективі ми сильні. Рівень безробіття дуже низький, зайнятість - висока, заробітна плата, корпоративні запозичення ростуть", - говорить заступник прес-секретаря Білого дому Радж Шах.

Попри заспокійливі заяви адміністрації, інвестори в Європі та Азії реагують вкрай нервово. У п'ятницю в Азії індекс Шанхайської фондової біржі Shanghai Composite знизився на 4,05%, Шеньчженьській Shenzhen Composite - на 3,19%, гонконгський Hang Seng Index - на 3,1%, південнокорейський KOSPI - на 1,82%, австралійський S & P / ASX 200 - на 0,89%, японський Nikkei 225 - на 2,32%.

Європейські фондові індекси теж в мінусі. Німецький DAX, французький CAC і англійський FTSE на п'ятничних торгах опускалися в межах 0,5-1%. Російські індекси Мосбіржі та РТС знизилися на 1,08% і 1,41% відповідно.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%