Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Рейтинги Ексімбанку Казахстану поміщені в список CreditWatch

Понеділок, 12 лютого 2018 13:27

S & P Global Ratings знизило довгостроковий і короткостроковий кредитні рейтинги АТ «Ексімбанк Казахстан» з «В- / В» до «ССС + / С». Рейтинг банку за національною шкалою знижений з «kzB +» до «kzB-», при цьому всі рейтинги поміщені в список CreditWatch Developing. Про це центру ділової інформації Kapital.kz повідомили в прес-службі S & P.

«Зниження рейтингів показує нашу думку про те, що ефективність бізнес-моделі та життєздатність АТ "Ексімбанк Казахстан" в банківському секторі Казахстану в довгостроковій перспективі викликають сумніви», - повідомили в S & P.

Крім того, на думку аналітиків агентства, ринкові позиції АТ «Ексімбанк Казахстан» залежать від здатності та готовності акціонерів надавати банку підтримку; здатності банку врегулювати проблемні кредити; здатності банку поліпшити графік погашення боргу і підвищити стабільність ресурсної бази за допомогою фондування.

«Беручи до уваги вразливість якості активів, а також показників фондування і ліквідності банку, ми переглянули нашу оцінку характеристик власної кредитоспроможності (stand-alone credit profile - SACP) банку з" b- "до" ссс + "і знизили його довгостроковий кредитний рейтинг з "В-" до "ССС +" », - уточнили в S & P.

Банк може не відчувати проблем з кредитуванням або проведенням платежів в найближчі 12 місяців, проте «в довгостроковій перспективі він може виявитися не здатний виконувати фінансові зобов'язання за відсутності екстраординарної підтримки з боку акціонерів». Як пояснили в агентстві, більші банки отримали підтримку з боку держави. Однак доступність такої підтримки для АТ «Ексімбанк Казахстан», беручи до уваги його невелику величину і невисоку значущість для банківського сектора країни, на думку аналітиків S & P, малоймовірна.

Крім того, в S & P вважають, що резерви по кредитах АТ «Ексімбанк Казахстан» в розмірі 13 млрд тенге (15% сукупних кредитів) «недостатні для абсорбування значних потенційних збитків».

Однак, за даними S & P, Ексімбанк Казахстан розглядає можливість продажу інвесторам значного портфеля реструктурованих кредитів. На даний момент акціонери банку ведуть переговори за умовами угоди.

«Ми не впевнені в тому, що АТ" Ексімбанк Казахстан "вдасться здійснити продаж портфеля реструктурованих кредитів в заявлені терміни. У той же час проведення такої операції (у разі її реалізації) дозволить "розчистити" кредитний портфель і забезпечити значне вливання капіталу », - вважають експерти.

Крім того, як повідомили в S & P, Ексімбанк Казахстану акумулював ліквідні активи на суму 13 млрд тенге. Цих коштів достатньо для погашення боргу перед НБРК в травні 2018 року.

«Ексімбанк Казахстан зможе своєчасно і в повному обсязі погасити борг перед НБРК, використовуючи накопичені ліквідні активи, якщо йому не вдасться рефінансувати цей кредит або продовжити терміни його погашення. Акціонери банку заявили про готовність надати банку депозит обсягом 8 млрд тенге терміном погашення близько двох років у разі, якщо ці кошти будуть необхідні для виплати боргу НБРК. Однак ми не враховуємо ймовірність зазначеної додаткової підтримки в нашому базовому сценарії до отримання інформації про фактичне розміщення депозиту. Ми не впевнені в тому, що банку вдасться замістити кредити від НБРК борговими інструментами з більш тривалими термінами погашення. Якщо кредит НБРК знову буде продовжений на термін від півроку до року, АТ "Ексімбанк Казахстан" як і раніше має вирішувати проблему з довгостроковою ліквідністю », - повідомили в S & P.

Також банку необхідно домогтися продовження термінів розміщення депозитів організацій, пов'язаних з державою (ОСГ), які підлягають поверненню в найближчі шість місяців.

«Поміщення рейтингів в список CreditWatch Developing показує невизначеність щодо здатності банку" розчистити "кредитний портфель і замістити фондування з боку НБРК більш довгостроковими джерелами фінансування. Ми плануємо вивести рейтинги зі списку CreditWatch протягом 90 днів; кінець цього терміну збігається з терміном погашення фінансування від НБРК », - підсумували в S & P.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%