Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Росії можуть закритися аптеки

Понеділок, 19 лютого 2018 10:55

Найбільші аптечні мережі можуть закрити до половини своїх аптек, а аптеки в невеликих містах закриються повністю, якщо буде прийнятий закон, що дозволяє продовольчим магазинам продавати безрецептурні ліки. Про це повідомляє "Коммерсант", наводячи дані фармацевтичних мереж "Ригли" і "Неофарм".

Так гендиректор "Ригли" Олександр Філіппов на недавньому засіданні "Ділової Росії", на якому обговорювався законопроект Мінпромторгу про продаж безрецептурних ліків в магазинах, заявив, що мережа може закрити майже половину своїх аптек. Так у рітейлера 743 об'єкти сьогодні знаходяться в безпосередній близькості від продуктових магазинів. Якщо законопроект буде затверджений, швидше за все, ці аптеки будуть підлягати закриттю.

В першу чергу, за словами Філіппова, постраждають 250 об'єктів в малих містах.

Більш ніж половина об'єктів "Неофарм" (462 аптеки "Неофарм" і "Столички") теж розташовуються в безпосередній близькості від продуктових магазинів і, відповідно, можуть опинитися під загрозою закриття, повідомив "Комерсанту" гендиректор мережі Євген Ніфантьєв.

"У невеликих містах у нас 143 аптеки, які точно закриються, якщо закон буде прийнятий", - упевнений він. За його словами, виручка таких аптек і так невисока, тому будь-яке її зниження виявиться критичним.

За прогнозами директора з розвитку RNC Pharma Миколи Беспалова, більшість невеликих регіональних мереж однозначно закриються в разі прийняття закону.

Учасників аптечного ринку обурює, що за законопроектом продуктові магазини зможуть оформляти ліцензію на фармацевтичну діяльність на юридичну особу, тоді як аптечні мережі зобов'язані отримати її для кожної точки. Проти прийняття законопроекту також виступає МОЗ. Там пояснюють, що проблеми доступності ліків населенню зараз немає, а здатність магазинів забезпечити належні умови зберігання та відпуск ліків викликає сумнів.

Ідея продажу безрецептурних ліків в магазинах обговорюється в уряді з 2014 року: ініціатором виступив віце-прем'єр Ігор Шувалов. Відповідний законопроект в кінці 2017 року розробив Мінпромторг. У пояснювальній записці до документа зазначено, що ухвалення закону призведе до зниження цін на ліки. Учасники наради в "Деловой Росии" переконані, що доступність безрецептурних ліків в продуктових магазинах призведе до зростання цін на рецептурні.

Публічне обговорення законопроекту завершилося 17 січня, проти нього проголосувало 99,55% експертів, випливає з протоколу засідання в "Деловой Росиии".

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%