Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Автоматизація знищить 20-25 відсотків робочих місць в економіці США

Вівторок, 20 лютого 2018 09:38

Консалтингова компанія Bain & Company опублікувала доповідь на тему впливу автоматизації на майнове розшарування в американському суспільстві. На думку аналітиків, є ризик, що роботизація не приведе до очікуваного зростання загального добробуту, а лише зробить багатих ще багатшими, пише Хайтек з псиланням на  MIT Technology Review.

Згідно з дослідженням, автоматизація, в першу чергу, вдарить по людях з низьким і середнім заробітком. Її плюсами – зростанням продуктивності та інвестицій – зможуть насолодитися тільки найбільш кваліфіковані працівники і великі корпорації. До кінця 2020-х років до 20-25% робочих місць в економіці США будуть знищені автоматизацією.

Викликана автоматизацією хвиля інвестицій в технології оцінюється приблизно в $8 трлн. При цьому, до початку 2030-х років інвестиції підуть на спад разом зі споживанням і процентними ставками. В результаті, нас очікують «американські гірки» з процентними ставками – спочатку їх зростання, а потім нове падіння до історичних мінімумів. Це призведе до волатильності на світових фінансових ринках. Аналітики пророкують, що компанії не зможуть перенавчити достатню кількість співробітників на нові професії, до чого додасться високий темп старіння населення США. Компаніям доведеться повністю міняти бізнес-моделі, щоб якось адаптуватися до нової ситуації.

Тим часом, все більше грошей буде концентруватися в руках найбільш багатих громадян і великих компаній. Вони будуть більше зберігати, ніж витрачати, гальмуючи таким чином зростання економіки.

Економіка не може розвиватися виключно шляхом технологій, вважають у Bain & Company. Внутрішній попит також є важливим фактором зростання, проте його може підірвати автоматизація. На думку аналітиків компанії, у багатьох країнах зросте роль держави, яке почне втручатися в ринкові процеси і виступати в ролі великого економічного гравця.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%