Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Співзасновник Facebook: «БОД потрібно вводити вже зараз»

Середа, 21 лютого 2018 09:52

У своїй новій книжці Х’юз пише, що БОД потрібно вводити вже зараз, коли через несправедливий перерозподіл ресурсів прірва між багатими і бідними з кожним роком тільки збільшується. Він пропонує виплачувати людям з доходом нижче $50 000 на рік по $500 щомісяця, щоб забезпечити їм «подушку безпеки», не позбавляючи необхідності працювати, повідомляє Fast Company, пишет hightech.fm.

Коли Facebook вийшов на IPO в 2012 році і заробив $104 млрд, його співзасновник Кріс Х’юз отримав $500 млн. Це при тому, що Х’юз навіть не писав коди для сайту – він був єдиним в команді «гиків», хто міг налагодити ефективне спілкування із зовнішнім світом. У 2007 році він покинув Facebook, а зараз випустив книжку «Нові можливості: Переосмислення нерівності і Як ми заробляємо» (Fair Shot: Rethinking Inequality and How We Earn). У ній він висловлюється на підтримку безумовного основного доходу і вважає, що його необхідно ввести якомога скоріше.

На думку Х’юза, заробітки сучасних ІТ-мільярдерів (його, в тому числі) абсолютно неадекватні зусиллям, які вони витрачають на створення свого бізнесу. «Звісно, Facebook – це дивовижна історія успіху. І він дався нам тяжко. Але це зовсім не той успіх, якого домагалися наші батьки і прадіди. Я б порівняв Facebook з виграшем в лотерею», – пише Х’юз.

Так, в Кремнієвій долині багато працюють, але матері-одиначки і медсестри в державних клініках працюють не менше. Однак, з кожним роком їм стає все тяжче підтримувати гідний рівень життя: в період з 1995 по 2015 рік вартість таких базових послуг, як охорона здоров’я та освіта, зросли на 30%. Близько 160 000 американських сімей володіють тією ж кількістю благ, що і 90% малозабезпечених. Система, заснована на несправедливій диспропорції в розподілі ресурсів, уможливила появу Facebook. Зараз ця компанія контролює 80% всіх соціальних медіа і продовжує розширювати прірву між доходами бідних і багатих.

«Наша економічна система дозволяє мільйонерам ставати мільярдерами. І вони роблять це шляхом простих американців, ніяк не допомагаючи змінити їхнє життя на краще. Під удар потрапляють і соціально незахищені верстви населення, і середній клас», – впевнений Х’юз. Тим, хто працює в Walmart і McDonald’s, нема на що жити, а представники середнього класу заробляють $59 000 на рік. На думку співзасновника Facebook, БОД потрібно вводити саме зараз, щоб підтримати всіх цих людей.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%