Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У столиці Казахстану Астані хочуть запровадити паспорта для дерев

Середа, 21 лютого 2018 14:49

Єдиний реєстр зелених насаджень дозволить розраховувати витрати на кожне дерево при плануванні бюджету столиці.

В Астані запропонували створити єдиний реєстр зелених насаджень для більш точного розрахунку грошей на утримання дерев. Про необхідність паспортів дерев на засіданні постійної комісії з питань бюджету, економіки, промисловості та підприємництва заявив голова ревізійної комісії по місту Астані Галимжан Молдаш, пише informburo.

За його словами, в Астані не ведеться облік кожного дерев, а для прозорості витрачання коштів необхідно вести розрахунок на кожне насадження.

"Образно кажучи, це паспорт на кожне дерево, де будуть вказані властивості дерев за типом, зп кореневою системою, висотою, довжиною і так далі. Це свого роду науковий документ. Дереву буде присвоєно номер і умовно штрих-код, за яким можна буде побачити повністю його родовід. З реєстру будуть виходити та відповідні витрати на добриво, полив, може бути, якісь реагенти, щоб дерево не зачахло. Це все знову впирається в витрати. Якби був реєстр, паспорт дерева можна було б розрахувати, і все витрати були б більш прозорими ", - скзав він.

Галимжан Молдаш зазначив, що законодавчо такий реєстр прописаний. Однак хто повинен вести цю роботу, не визначено.

"Це досить важка наукова копітка робота. Ми вважаємо, що у районів є відповідна специфіка. У разі схвалення бюджетної комісії райони могли б взяти на себе цю роботу, через те, що фактично вони містять ці рослини. В першу чергу це необхідно їм", - підкреслив він.

В Астані на сьогодні близько 1,5 млн дерев, і щороку їх кількість збільшується на 15-20 тисяч в кожному районі міста.

"Знову-таки реєстр потрібен, щоб ми чітко знали, скільки дерев у цьому районі, на кожній вулиці. Зараз будують парки, сквери, але скільки в новому побудованому сквері дерев, яких, якої породи, ніхто не знає", - додав він.

Тим часом депутат масліхатів Алмаза Кім запропонував придбати спеціальну програму, яка дозволить проводити інвентаризацію зелених насаджень шляхом зчитування штрих-кодів, встановлених на них.

Голова ревізійної комісії зазначив, що стикався з такою практикою, але, на його думку, ця технологія для великого масштабу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%