Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Країни що розвиваються, можуть «застрягти» на етапі переходу і не наздогнати країни з ринковою економікою

Середа, 20 листопада 2013 13:48

ЄБРР опублікував «Доповідь про перехідний процес»

Країни з ринком що формується, знаходяться під загрозою того, що можуть так і не наздогнати за рівнем життя більш передові країни з ринковою економікою, але, як стверджує ЄБРР у своїй «Доповіді про перехідний процес» за 2013 р., яку опубліковано на сайті установи, у них все-таки є шанс подолати перешкоди на шляху зростання добробуту.

У публікації наголошується, що процес реформ у цих країнах почав пробуксовувати ще до початку світової кризи, і відсутність реформ негативно вплинуло на можливість поліпшення інвестиційного клімату і на зростання економіки.

У доповіді під назвою «Перехідний процес: зупинка в дорозі?», проводиться чіткий взаємозв'язок між недостатніми економічними та політичними реформами і відсутністю прогресу в економіці . При цьому в доповіді стверджується, що країни можуть вирватися з цього порочного кола.

«Дані говорять не тільки про те, що час на стороні реформ, а й про те, що країни можуть прискорити відновлення процесу реформування - особливо якщо над цим будуть спільно працювати міжнародні інтеграційні процеси, керівництво країн і широкі верстви суспільства», - пише у передмові до доповіді головний економіст ЄБРР Ерік Берглоф.

На думку економістів ЄБРР, без подальшого вдосконалення економічних і політичних інститутів процес зближення добробуту країн з економікою, що розвивається з найбільш передовими країнами в одних державах зупиниться, а в інших - буде йти вкрай повільно.

«Тільки країнам Центральної Європи та державам Балтії в найближчі 20 років вдасться досягти або перевищити рівень в 60 % від середнього доходу на душу населення в ЄС -15, тоді як більшість країн з перехідною економікою залишаться набагато нижче цього порога», - йдеться в доповіді.

Доповідь каже, що успішні процеси побудови економічних і політичних інститутів можуть підсилювати один одного, а підтримка ринкових реформ і зростання економіки, що задається приватним сектором, часто сприяють розвитку демократії.

Але доповідь зауважує, що цей взаємозв'язок менш характерна для країн, багатих природними ресурсами, і радить нарощувати зусилля з диверсифікації економічної бази таких країн.

Говорячи про взаємозв'язок, автори «Доповіді про перехідний процес» стверджують: міцні економічні інститути підтримують демократію, а демократичні зміни, у свою чергу, можуть впливати на якість економічних інститутів.

Удосконалення економічних інститутів можуть сприяти політичні реформи. У доповіді підкреслюється, що навіть якщо проведення політичних перетворень на національному рівні ускладнено, їх краще провести на місцевому чи регіональному рівні.

Як ключовий елемент зміцнення процесу реформ також можна розглядати міжнародну інтеграцію, що сприяє розширенню торговельних і фінансових зв'язків і впровадженню більш високих міжнародних стандартів в освіті та підготовці кадрів.

Крім того, в доповіді велика увага приділяється тієї ролі, яку в справі підтримки реформ можуть грати традиційні та нові ЗМІ, а також громадянське суспільство, що домагаються підвищення прозорості прийняття державних рішень та підзвітності державних керівників.

У цьому зв'язку у доповіді наочно демонструється, як країни можуть зміцнювати свої орієнтовані на реформи освітні системи, виділяючи додаткові кошти для вузів і захищаючи їх діяльність від політичного втручання. Спираючись на нові дані, автори «Доповіді про перехідний процес» також роз'яснюють важливість залучення широких громадських сил в процес реформ: «Перетворення, проведені лише в інтересах меншості, рано чи пізно втрачають підтримку людей».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%