Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нацбанк Казахстану знизив базову ставку до 9,5%

Понеділок, 05 березня 2018 16:58

Не виключено подальше зниження цього індикатора.

Національний Банк прийняв рішення знизити базову ставку до 9,5% з симетричним коридором +/- 1%. Про це розповів Голова Національного Банку Даніяр Акішєв. Про це центру ділової інформації Kapital.kz повідомили в прес-службі банку.

Він зазначив, що ставки по операціях надання ліквідності банкам знизилися, відповідно, до 10,5%, а за операціями вилучення ліквідності - до 8,5%. Офіційна ставка рефінансування також знижена до рівня 9,5%.

За словами глави фінрегулятора, грошово-кредитні умови на цьому тлі характеризуються як нейтральні: «Це означає, що ми не форсуємо своїми заходами зниження інфляції, а сприяємо поступового закріплення інфляційних очікувань». Щодо перспектив щодо подальшої динаміки базової ставки Даніяр Акішєв зазначив, що Національний Банк у 2018 році продовжить політику її поступового зниження: «Для цього є всі передумови. Важливою умовою залишається подальше зниження рівня інфляції та відповідність майбутнього рівня інфляції середньострокового цільовим коридору і досягненню мети в 4% до 2020 року ».

Чергове рішення по базовій ставці буде оголошено 16 квітня 2018 року о 17:00 за часом Астани.

Тим часом, з початку 2018 року річна інфляція сповільнюється більш швидкими темпами, ніж очікувалося Національним Банком. За 2 місяці поточного року вона знизилася з 7,1% до 6,5% і повністю відповідає цільовому коридору 5-7% на 2018 рік.

При цьому економічна активність демонструє впевнене зростання, обумовлене активністю у виробничому секторі. За підсумками січня короткостроковий економічний індикатор склав 104,7%. Даніяр Акішєв зазначив, що ситуація на зовнішніх ринках і в країнах - торговельних партнерах характеризується як сприятлива. «Підвищуються світові ціни на енергоресурси. У лютому, попри тимчасове зниження нафтових котирувань у першій половині місяця, в середньому, ціни на нафту формувалися на рівні вище 65 доларів за барель. В результаті відновлюється зовнішній попит і відбувається нарощування обсягів видобутку нафти », - сказав Даніяр Акішєв. Також він додав, що динаміка світових цін на продовольство сприяє уповільненню інфляції. Індекс продовольчих цін ФАО знизився на 2,7% в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%