Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Міллер назвав вигоду від розриву контрактів «Газпрому» з «Нафтогазом»

Вівторок, 13 березня 2018 14:54

"Газпром" розриває контракти з "Нафтогазом", щоб, в тому числі, уникнути майбутніх штрафів за транзит через Україну менш як 110 мільярдів кубометрів на рік, заявив глава російського газового холдингу Олексій Міллер на зустрічі з прем'єр-міністром Дмитром Медведєвим, пише РИА Новости.

Стокгольмський арбітраж в грудні та лютому виніс рішення у спорах "Газпрому" і "Нафтогазу" щодо контрактів на постачання і транзит газу відповідно, зобов'язавши в результаті російську компанію виплатити української 2,56 мільярда доларів. "Газпром" заявив, що дані рішення створили дисбаланс на користь Києва, у зв'язку з чим він з одного боку оскаржить їх, з іншого боку - має намір розірвати самі контракти через цей же суд. П'ятого березня "Газпром" направив "Нафтогазу" офіційне повідомлення про початок процедури розірвання контрактів.

"За рішенням арбітражу "Газпром" має заплатити "Нафтогазу" 2,56 мільярда доларів. Але з розумінням того, що НАК "Нафтогаз України" відразу ж зробила заяву про те, що за майбутні 2018-2019 роки, до кінця дії контракту, НАК "Нафтогаз України" на підставі рішення Стокгольмського арбітражу стягне ще штрафи з нас, і ми будемо змушені заплатити ще кілька мільярдів доларів ... Звичайно ж, в таких умовах для нас ці контракти стають економічно неефективними, недоцільними з економічної точки зору ", - пояснив Міллер.

"Нафтогаз" домагався в суді компенсації за недопостачання обсягів газу по транзиту, заявляючи, що, згідно з контрактом, мінімальний обсяг газу, який "Газпром" повинен транспортувати через територію України, становить 110 мільярдів кубометрів газу на рік, проте реально він був менше. Стокгольмський арбітраж прислухався до цього доводу, стягнувши з "Газпрому" на користь "Нафтогазу" 4,637 мільярда доларів компенсації за недопостачання газу на транзит. З урахуванням попереднього рішення (за контрактом на постачання газу) російська компанія повинна виплатити менше - 2,56 мільярда доларів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%