Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Moody‘s: Прогноз по банківській системі Казахстану «стабільний»

Середа, 14 березня 2018 16:53

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service змінило свій прогноз по банківському сектору на 2018 рік з «негативного» на «позитивний». Про це йдеться в звіті міжнародного рейтингового агентства Moody's Investors Service, повідомляє центр ділової інформації Kapital.kz.

Аналітики відзначають, що зміна прогнозу на «стабільний» відображає позитивний вплив фінансової допомоги, наданої державою банківського сектору Казахстану. «Це повинно привести до покращення якості банківських активів після різкого зростання частки проблемних кредитів протягом минулого року, а також допоможе банкам повернутися до прибутковості. Разом з тим низький рівень кредитоспроможності, що зберігається в окремих банків, залишається ризиком для системи », - говорить віце-президент - старший аналітик агентства Moody's Семен Ісаков.

Відзначається, що високі процентні ставки та обмежені темпи відновлення економіки Казахстану нададуть вплив, що впливає на темпи зростання кредитування. «Економіка буде рости на 3% -4% в 2018-2019 роках. При цьому основний внесок в зростання економіки внесуть експортери нафти, які не користуються банківськими кредитами безпосередньо. В умовах слабкого економічного зростання високі процентні ставки роблять банківські кредити непривабливими для компаній », - підкреслюють аналітики.

У звіті уточнюється, що, попри те що після отримання державної підтримки показники достатності капіталу банківської системи підвищилися до необхідного рівня, показники кредитоспроможності деяких банків залишаються слабкими. «Через ці проблем існує висока ймовірність того, що слабким банкам буде потрібна додаткова допомога держави протягом найближчих 12-18 місяців», - йдеться в документі.

Аналітики агентства вважають, що надання банкам допомоги в розмірі трьох трильйонів казахстанських тенге буде сприяти значному підвищенню процентного доходу банків і поліпшення їх операційних показників. «Оскільки додатковий капітал дозволить банкам позбутися від проблемних кредитів і замінити їх, що працює активами, а також збільшити частку активів, що приносять процентний дохід. Крім того, зниження процентних ставок, яке відбудеться внаслідок уповільнення інфляції, призведе до збільшення маржі банків », - відзначили аналітики.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%