Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

На ринку залізничних перевезень Росії з’являться приватні компанії

П'ятниця, 16 березня 2018 11:55

Мінтранс РФ розробив проект цільової моделі ринку (ЦМР) далекого прямування, згідно з яким після 2021 року до 10% сектора можуть зайняти приватні перевізники, пише РИА Новости з посиланням на газету "Комерсант".

За даними видання, Мінтранс розіслав у відомства і по галузі проект ЦМР далеких пасажирських перевезень до 2025 року. Документ націлений на лібералізацію сектора з доведенням частки в ньому незалежних перевізників до 10%. У 2017 році на вхідну в РЖД Федеральну пасажирську компанію (ФПК) довелося 87,9% пасажиропотоку, на Дирекцію швидкісного сполучення (філія РЖД) - 5,7%, на залізничні адміністрації інших країн - 4,3%, нагадує газета.

За проектом ЦМР, допуск приватних перевізників на мережу на основі договорів з Росзалдору на 15 років і на конкурсній основі буде дозволений в 2021-2025 роки. Лоти планується складати з прибуткових і збиткових маршрутів, щоб покупець міг субсидувати одні коштом інших. Якщо виграв лот перевізник, то укладе договір за ціною з урахуванням рентабельності на інвестований капітал для забезпечення повернення вкладень в основні фонди, в першу чергу в рухомий склад. В рамках першого етапу до 2021 року держава оцінить економіку перевезень і розробить механізм формування лотів.

У ФАС газеті повідомили, що вивчають ЦМР і в цілому підтримують лібералізацію. "Плануємо вже в цьому році відмовитися від практики регулювання пасажирських перевезень на дальны сполучення та субсидування ФПК, - заявили в службі. - Замість цього ВАТ РЖД як власник інфраструктури має провести конкурс на збиткові соціально значущі маршрути за критерієм мінімальної субсидії перевізником, що запитує перевізник".

Але в РЖД вважають, що модель ще необхідно синхронізувати з іншими статутними документами, відзначає видання. "Зараз проект являє собою не стільки цільову модель ринку, скільки модель регулювання діяльності ВАТ РЖД, - заявили в монополії. - Він має на увазі істотне обмеження самостійності компанії у виконанні основних функцій ..., при цьому передбачається розширення прав і можливостей інших організацій".

Як пояснили в РЖД, компанія вже направляла в Мінтранс свої пропозиції, зацікавлена ​​в участі в подальшому опрацюванні ЦМР "з метою доопрацювання та зв'язки з ЦМР вантажоперевезень і довгостроковою програмою розвитку компанії до 2025 року". Компанія пропонує створити міжвідомчу робочу групу з залученням наукових інститутів і консалтингових компаній і продовжити терміни підготовки пасажирської ЦМР до середини літа.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%