Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

На цифровизацию шкіл виділено понад 15 млрд тенге

Понеділок, 19 березня 2018 16:54

У 2018 році на забезпечення контентом, доступом в широкосмуговий інтернет, технічне забезпечення інформаційних систем в школах виділено понад 15 млрд тенге. Про це в ході урядової години в мажилісі Парламенту повідомила голова Комітету з соціально-культурному розвитку Гульнар Іксанова, пише Kapital.kz.

«Актуальні проблеми з технічним оснащенням. Хоча на один комп'ютер припадає 10-11 учнів і ця цифра вважається прийнятною, комп'ютерний парк шкіл застарів майже на 28%. Плюс ще 22,3% комп'ютерів необхідні для дооснащення кабінетів інформатики та предметних кабінетів », - підкреслила депутат Гульнар Іксанова.

Вона зазначила, що до широкосмугового інтернету підключено 62% шкіл, 88 шкіл взагалі не підключені до інтернету. Тим часом, за її словами, основний функціонал інформаційних систем і використання цифрових освітніх ресурсів у навчальному процесі практично не приносять користі без високошвидкісного інтернету.

«До того ж і освоєння коштів на підключення до інтернету недостатньо ефективно. У 2017 році на закуп послуг по підключенню шкіл до мережі в рамках трансфертів загального характеру з республіканського бюджету в місцеві виконавчі органи було виділено 3,6 млрд тенге. За підсумками року 700 млн тенге було освоєно. Вибіркові перевірки якості підключення шкіл до мережі інтернет показали невідповідність заявленої і реально наданої ширини каналу підключення », - розповіла депутат.

У поточному році на підключення шкіл до мережі інтернет виділено понад 3 млрд тенге, тому треба провести аудит по всіх регіонах на предмет реального виконання договорів, заявила Гульнар Іксанова.

Депутат підкреслила, що до сих пір немає загальних стандартних вимог до обладнання, мережевої інфраструктури організацій освіти. Найчастіше закупівлі здійснюються без урахування планів впровадження базових інформаційних систем.

«Провал проекту e-learning частково був пов'язаний з тим, що обладнання закуповувалося без урахування охоплення інтернетом, інтерактивні дошки простоювали в зв'язку з тим, що як таких освітніх ресурсів не було. 12 комплектів серверного обладнання, закуплених для регіонів, до сих пір не проходять технічне обслуговування. Тим часом бюджет цього проекту становив понад 30 млрд тенге », - зазначила вона.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%