Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«Газпром» готує позов до міжнародного суду з антимонопольного штрафу

Середа, 21 березня 2018 15:53

"Газпром" не визнає правомірність накладеного Україною антимонопольного штрафу і вважає порушенням своїх прав дії Києва щодо стягнення грошових коштів з компанії, готується відповідний позов до міжнародного арбітражу, пише РИА Новости.

"З'явилися в ЗМІ повідомлення про стягнення України з" Газпрому "коштів говорять про продовження спроб незаконного вилучення майна" Газпрому" під виглядом виконання рішення Антимонопольного комітету України 2016 року про накладення штрафу. "Газпром" не визнає правомірність накладення штрафу і вважає дані дії України порушенням його прав, в тому числі гарантованих російсько-українською міжурядовою угодою про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27 листопада 1998 року", - йдеться в повідомленні.

"Газпром" раніше вже направив Україні повідомлення про порушення українською стороною своїх зобов'язань щодо захисту інвестицій і в даний час готує відповідний позов для звернення в міжнародний арбітраж", - наголошується в повідомленні.

Раніше в середу ЗМІ повідомили з посиланням на главу Мін'юсту України Павла Петренка, що Україна стягнула з "Газпрому" всі засоби, що знаходилися на території країни, в розмірі понад 100 мільйонів гривень (3,8 мільйона доларів). У минулому році Господарський суд Києва підтвердив законність стягнення 79,8 мільйона гривень (близько 2,8 мільйона доларів) з підприємства "Газтранзит" в рахунок штрафу, виписаного "Газпрому" Антимонопольним комітетом України (АМКУ).

Йшлося про дивіденди АТ "Газтранзит" за 2016 рік, які повинні були бути перераховані "Газпрому", але були стягнуті до бюджету України. Російському газовому холдингу належить 40% в "Газтранзит". АМКУ в 2015 році виписав "Газпрому" штраф за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу протягом 2009-2015 років в розмірі 86,86 мільярда гривень (3,2 мільярда доларів). "Газпром" тоді висловив здивування з приводу цього рішення, оскільки не веде підприємницької діяльності на території України, передаючи газ "Нафтогазу".

Однак спроби "Газпрому" домогтися скасування цього рішення в українських судах не увінчалися успіхом, і АМКУ восени минулого року направив позов до Господарського суду Києва про примусове стягнення з компанії всієї суми штрафу, а також пені на таку ж суму за прострочення виплати, тобто всього близько 6,4 мільярда доларів. Оскаржити в українських судах примусове стягнення "Газпрому" поки також не вдалося. Верховний суд України у вересні відмовився розглядати касацію "Газпрому" на рішення Господарського суду.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%