Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Депутат обурився після звіту про приватизацію Жилстройсбербанка, Казахстан

Понеділок, 26 березня 2018 12:53

Керівництво холдингу "Байтерек", якому зараз належить Жилстройсбербанк (ЖССБ), намагалося пояснити депутатам, на яких умовах будуть передавати банк приватним інвесторам.

Як пише Sputnik, депутат мажилісу парламенту Казахстану Омархан Оксікбаев емоційно зажадав роз'яснити, які наслідки тягне для клієнтів Жилстройсбербанка приватизація фінансового інституту.

На урядовій годині в мажилісі було розглянуто питання про плановану приватизацію ЖССБ. Депутати поцікавилися, для чого потрібна ця приватизація і що вона тягне за собою.

Міністр національної економіки Тимур Сулейменов пояснив, що єдиною відмінністю стане зміна власника - замість холдингу "Байтерек" ним стане новий стратегічний інвестор. В результаті це призведе до притоку нових грошей, отриманих внаслідок приватизації, а також отримання нових технологій, нового правильного корпоративного управління, яке, як сподівається Сулейменов, призведе до більшої ефективності банку.

У свою чергу, заступник голови правління холдингу "Байтерек" Галимжан Таджіяков зазначив, що новий власник отримає частку банку в розмірі не більше 49%.

"Контроль залишиться за державою. Банк, як ви знаєте, регулюється законом про житлово-будівельні заощадження, всі виплати по преміях, пільгові ставки залишаться на своєму місці. Що ми очікуємо від приватизації? Ми очікуємо залучити стратегічного партнера, який дасть своє ноу-хау, який придбає ... ", - сказав Таджіяков, проте його перебив незадоволений відповіддю Оксікбаєв.

Таджіяков відповів, що фінального інвестора планується визначити до середини цього року. Як інвестор буде обраний "стабільний фінансовий інститут з міжнародним досвідом, який забезпечить якісний розвиток банку", додав він. На допомогу Таджіякову прийшов міністр Сулейменов.

"Перше: всі пільгові умови ЖССБ будуть збережені. Друге: участь ЖССБ в програмах" Нурли жер" та, можливо, "7-20-25" буде збережено і прописано в меморандумі. Якщо не хоче інвестор - значить, йому (ЖССБ) не продадуть. І третє, держпремія 20% від щорічного накопичення буде збережена ", - відповів Сулейменов.

Перед стратегічним інвестором будуть поставлені ці три умови. У разі, якщо інвестор відмовиться їх дотримуватися, йому буде відмовлено в продажу банку, резюмував міністр.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%