Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Держдуму Росії внесли законопроект про цифрову економіку

Понеділок, 26 березня 2018 15:58

Цифрові гроші, або криптовалюта, "в перспективі" можуть використовуватися в Росії як засіб платежу, але тільки у випадках і на умовах, які будуть встановлюватися в законодавстві, випливає з законопроекту про регулювання правовідносин в рамках "цифрової економіки", пише РИА Новости.

Спікер Держдуми В'ячеслав Володін і глава думського комітету з держбудівництва та законодавства Павло Крашенінніков в понеділок внесли в ДД законопроект, що створює основу для регулювання правовідносин у рамках "цифрової економіки".

"Проект вводить поняття" цифрові гроші "(в побуті -" криптовалюта ") і закріплює головне правило - законним засобом платежу вони не є. Але у випадках і на умовах, встановлених законом (тобто в перспективі), цифрові гроші зможуть використовуватися фізичними та юридичними особами як платіжного засобу ... в контрольованих обсягах і в додатково врегульованому порядку ", - йдеться в пояснювальній записці до проекту.

Відзначається також, що для опису того, яким чином буде здійснюватися обіг цифрових грошей, в проектованої статті Цивільного кодексу застосовується юридично-технічний спосіб приймання - правила про цифрові права будуть застосовуватися до цифрових грошей.

"Це означає, що в інформаційній системі повинні існувати записи про власників цифрових грошей і що такі гроші переходять від однієї особи до іншої тільки за допомогою запису. Зазначений спосіб дозволить також включити цифрові гроші до складу ліквідаційної маси боржника і в спадкову масу, однак слід розуміти, що навіть при прямому вказуванні в законі це буде можливо лише тоді, коли є технічна можливість примусового здійснення запису про нового власника прав на даний об'єкт ", - наголошується в пояснювальній записці.

Як зазначається, для полегшення вчинення угод з цифровими правами законопроектом удосконалюються правила цивільного законодавства про форму угод, в тому числі договорів. Зокрема, пропонується встановити, що вираз особою своєї волі за допомогою електронних або інших аналогічних технічних засобів буде прирівняне до простої письмової форми правочину.

"Наприклад, на сторінці в мережі" Інтернет ", в інформаційній системі, в тому числі в додатку на смартфоні, описані умови для натискання клавіші ОК, з яких випливає, що такого натискання досить для повноцінного волевиявлення. Таким чином в даний час відбувається значне число волевиявлень - за допомогою натискання кнопки на смартфоні або клавіші на комп'ютері ", - заявив Крашенинников.

Відзначається також, що для цілей виконання угод з цифровими правами вводиться правило, що факт виконаного комп'ютерною програмою укладання угоди не заперечується. Як пояснюється, це буде діяти у всіх випадках, за винятком втручання в дію програми.

Крім того, законопроектом також вирішується питання про легалізацію збору та обробки значних масивів знеособленої інформації - big data. "Для цього в Цивільний кодекс вводиться конструкція договору про надання послуг з надання інформації та розширюється поняття бази даних -" сукупність даних і відомостей ". При цьому закріплюється, що відповідно до інтересів сторін угоди, договором може передбачатися обов'язок не вчиняти дії, в результаті яких передається інформація може бути розкрита третім особам ", - повідомив Крашенінніков.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%