Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Закон про криптовалюту в Росії допоможе боротися з відмиванням грошей, вважає експерт

Вівторок, 27 березня 2018 10:38

Реалізація в Росії законопроекту про криптовалюту допоможе захистити національний економічний суверенітет Росії, забезпечить безпеку учасників цифрового ринку, допоможе боротися з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму, повідомив РИА Новости голова правління Асоціації юристів Росії (АЮР) Володимир Груздєв.

Спікер Держдуми В'ячеслав Володін і глава думського комітету з держбудівництва та законодавства Павло Крашенінніков в понеділок внесли в ДД законопроект, що створює основу для регулювання правовідносин у рамках "цифрової економіки". Згідно із законопроектом, криптовалюта "в перспективі" може використовуватися в Росії як засіб платежу, але тільки у випадках і на умовах, які будуть встановлюватися в законодавстві.

"Стрімкий розвиток технологій в сфері цифрової економіки, таких як поява і масове впровадження криптовалюта і технологій блокчейну, неминуче ставить питання створення нового регуляторного середовища. Закріплення основних понять цифрової економіки в правовому полі дозволить почати шлях до формування прозорої системи використання криптовалюта і проведення криптовалютних операцій, що важливо для захисту питань національного економічного суверенітету та забезпечення безпеки учасників цифрового ринку ", - вважає Груздєв.

За його словами, прийняття законопроекту дозволить прийти до легалізації збору та обробки великих даних.

"У перспективі буде з'являтися все більше проектів на блокчейні. Сьогодні блокчейн можна використовувати практично в будь-якій сфері: і в охороні здоров'я, і ​​в освіті, і в будівництві, наприклад забезпечуючи захист інтересів пайовиків. Впровадження технології блокчейну, скажімо, в державних структурах і процедурах, в будь-якому випадку спричинить інституційні зміни. При цьому варто врахувати, що важливим атрибутом впровадження повинна стати впевненість в тому, що інтереси країни та стабільність її національної фінансової системи повинні знаходитися під надійним захистом ", - додав голова правління АЮР.

Він пояснив, що зараз криптовалюти непередбачувані тим, що поки не існує ні механізмів порятунку цифрових засобів, ні закріпленого юридичного статусу розрахунків з використанням криптовалют і "смарт-контрактів", які фіксують факт угоди.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%