Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нацбанк Казахстану запустив додаток на базі блокчейн

Вівторок, 27 березня 2018 15:47

Національний банк запустив мобільний додаток на базі блокчейн про продаж нот - Invest Online. Про це повідомляє кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

Як зазначив голова Нацбанку Даніяр Акішєв, вартість однієї річної ноти на сьогодні становить 92,19 тенге, через рік нота буде коштувати 100 тенге. «Кожен громадянин Казахстану, фізична особа зможе придбати ноти в будь-якій кількості, продати папери також можна буде в будь-який час. Єдине, у нас в роботі додатку є технічне обмеження - близько 24.00 близько 20 хвилин система перезавантажуватиметься. Але, думаю, що цей час не найактивніший для користування мобільними додатками для покупки та продажу цінних паперів. Весь інший час система буде працювати. Підкреслю ще раз, ми спеціально емітували короткострокові ноти (обсягом 50 млрд тенге. - Ред.), купити ноти через додаток можна буде найближчим часом. Ставка прибутковості по нотах складе 8,5% річних. За операціями з нотами не стягуватиметься ніяких комісій і податків, тому що ноти - це держпапери, відповідно, дохід по ним звільнений від оподаткування », - зауважив Даніяр Акішєв.

Він також пояснив, що ноти абсолютно ліквідні. «Папери через додаток можна продати в будь-який момент часу, отримавши гарантований дохід з щоденними нарахуваннями. Якщо ви день у день продаєте, то доходу немає, ви просто повертаєте свої гроші, а якщо на наступний день - вже буде дохід », - зазначив глава фінрегулятора.

У Нацбанку підкреслили, що пропонована ініціатива по запуску покупки-продажу нот через додаток в онлайн-режимі спрямована на подальшу дедоларизацію.

«Також шляхом можливостей цього додатка розширяться інструменти для заощадження та інвестування коштів населення. Вкладення населення в ноти Нацбанку можуть стати альтернативою вкладами в іноземній валюті, і, найголовніше, що всі ці інвестиції гарантовані Нацбанком. Ноти не схильні до ніякого дефолту і не мають ніяких ризиків. Ми сподіваємося, що система зможе стати для населення ефективним інструментом інвестування заощаджень в цінні папери », - вважає Даніяр Акішєв.

Він також уточнив, що додаток розроблялося не для впливу на грошово-кредитну політику Казахстану. «У нас достатньо інструментів для регулювання ліквідності в банківській системі. І ті обсяги нот, які оперуються банками, абсолютно не можна порівняти з тими обсягами, які пропонується придбати населенню. У перспективі, якщо наш продукт Invest Online покаже свою життєздатність і актуальність, то в інших учасників ринку цінних паперів буде можливість реалізовувати свої папери через подібні інструменти, в тому числі у держкомпаній », - підкреслив Даніяр Акішєв.

Як розповіли в Нацбанку, ідентифікуватися в додатку можна через електронний цифровий підпис (ЕЦП), через особистий кабінет Єдиного накопичувального пенсійного фонду та через субрахунок, відкритий в Центральному депозитарії цінних паперів: «Як тільки реєструєтеся в системі, на кожного користувача відразу відкривається електронний гаманець в системі Центру міжбанківських розрахунків. І, найголовніше, на кожного користувача відкривається рахунок в Центральному депозитарії цінних паперів ».

Додаток Нацбанку на казахській та російській мовах, його розробляв Нацбанк. «Сторонні організації не залучалися», - помітить Даніяр Акішєв.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%