Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як зміниться робота адвокатів в Казахстані

Середа, 28 березня 2018 11:38

Міністерство юстиції планує ввести обов'язкове страхування професійної відповідальності адвокатів і юридичних консультантів. Про це, представляючи проект Закону «Про адвокатську діяльність і юридичної допомоги» на пленарному засіданні мажилісу, повідомив глава відомства Марат Бекетаєв, передає кореспондент центру ділової інформації Kapital.kz.

За словами міністра, законопроект є комплексним і включає норми про гарантовану державою юридичну допомогу, адвокатську діяльність і про надання юридичної допомоги юридичними консультантами.

Як підкреслив глава Мін'юсту, в Казахстані відсутній ефективний контроль якості надаваних адвокатами послуг, відсутня відкрита інформація, коли та за що притягувався до дисциплінарної відповідальності кожен адвокат. Тому з метою забезпечення дотримання норм професійної етичної поведінки адвокатами, об'єктивного і всебічного розгляду дисциплінарних проваджень передбачено створення дворівневих дисциплінарних комісій.

Крім того, за словами міністра, в розвинених країнах законодавчо закріплено обов'язок постійного і систематичного підвищення професійної кваліфікації адвокатів. Тому з метою поліпшення якісного складу адвокатури в законопроекті передбачено механізм підвищення кваліфікації адвокатів. Це буде сприяти підвищенню конкурентоспроможності та якості послуг.

Разом з тим передбачається обов'язок для фізосіб, які представляють інтереси в суді, складатися в палатах юрконсультантів. «Як відомо, сьогодні представляти інтереси громадянина в суді може кожна людина, що має юросвіту, проте в разі надання такої допомоги неякісно громадяни не можуть захистити свої права», - пояснив нововведення міністр.

Марат Бекетаєв також зупинився на вартості юридичних послуг. Відсутність відкритої інформації в цьому питанні є причиною необґрунтованого зростання цін, упевнений він.

Як продовжив міністр, в адвокатуру не розвинене використання нових технологій. Рішенням цієї проблеми буде створення і формування інформаційної системи «Е-адвокатура».

Також в законопроекті передбачено скасування адвокатського ордера. На думку Марата Бекетаєва, він показав свою неефективність.

«У розвинених країнах не передбачено використання адвокатського ордера. Скасування адвокатського ордера оптимізує діяльність адвокатури, виключить його залежність від адвокатської організації та дозволить скоротити часові та фінансові витрати », - підсумував міністр.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%