Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Пропозиції Нацбанку Казахстану з блокчейн-регулювання - найбільш консервативні в світі

Понеділок, 02 квітня 2018 15:42

Національна Асоціація розвитку блокчейн- і кріптотехнологій висловлює крайню стурбованість заявою Національного Банку Казахстану щодо заборони майнінгу або обмеження використання криптовалют в Республіці Казахстан. Пропоновані регулятором заходи надмірно консервативні і йдуть всупереч зі світовою практикою. Попри складність регулювання, 88% країн, які прийняли блокчейн-законодавство, прагнуть до легалізації обороту криптовалют, а не заборони. Зокрема, оборот криптовалют легалізований у всіх країнах Євросоюзу і в усіх країнах G7, пише kapital.kz.

При цьому, як відзначили експерти Асоціації, ні в одній країні світу немає заборони на блокчейн-обчислення (майнінг). Казахстан з подачі Національного Банку ризикує стати єдиною країною в світі, де блокчейн-обчислення заборонено.

«Слід дуже обережно підходити з заборонами до питань, що стосуються передових сфер розвитку технологій. Такий підхід може нашкодити інвестиційної привабливості країни, - заявив Алан Дордже, президент Національної Асоціації розвитку блокчейн- і кріптотехнологій в РК, - не кажучи вже про ризик відтоку капіталу в ті країни, де до блокчейн- і кріптотехнологіям ставлення мудріше ».

Нагадаємо, в інтерв'ю РИА Новостям глава Нацбанку Даніяр Акшієв сказав, що в Казахстані регулятор «дуже консервативно ставиться до цього питання, вітає тільки досить жорсткі обмеження».

«Тобто ми хочемо заборонити купівлю-продаж криптовалюта за національну валюту, ми хочемо заборонити діяльність бірж на цьому сегменті та будь-які види майнінгу», - заявив Данияр Акішєв.

У Національній Асоціації розвитку блокчейн- і кріптотехнологій підкреслюють, що Казахстан - країна з великим профіцитом електроенергії та однією з найнижчих цін за 1 кВт / год у світі. Це викликає великий інтерес серед великих обчислювальних компаній, які до недавнього часу шукали можливості інвестувати в будівництво блокчейн-дата-центрів в Казахстані. Пропоновані Нацбанком заходи регулювання призведуть до того, що країна втратить можливість стати одним зі світових обчислювальних центрів.

«Після заяви Нацбанку ми отримали десятки дзвінків від стурбованих партнерів з усього світу. Вони просто не розуміють, що відбувається і як їм далі діяти », - говорить Алан Дордже.

Крім зниження інвестиційної привабливості, пропонований регулятором заборона негативно вплине на розвиток технологій в Казахстані. Складно уявити, як пропоновані Нацбанком заходи регулювання співвідносяться з прямим дорученням глави держави про впровадження блокчейн- і кріптотехнологій в податковій сфері та в цілому з цифровизацією. Адже виконання програми «Цифровий Казахстан» має на меті використання блокчейн-технологій в безлічі сфер економіки.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%