Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Як швидко заробити на вкладах в Казахстані - поради аналітика

Середа, 04 квітня 2018 12:10

Ціни на нерухомість в Казахстані та світі обвалилися в один момент і до сих пір є нестабільними, відсотки по доларових депозитах знижені далі нікуди, не забуті ще дві поспіль девальвації тенге ... А накопичити гроші або хоча б не втратити те, що вже маєш, хочеться , мабуть, кожній розсудливій людині.

Розібратися з тим, куди можна більш-менш безпечно вкласти чесно зароблене, нам допоміг керівник аналітичного департаменту FXPrimus Арман Бейсембаев. Експерт пояснив Today.kz, чому ростуть ставки за депозитами в тенге і знижуються по вкладах у валюті, назвав причини дедоларизації казахстанської економіки і перерахував альтернативні способи примножити капітал.

Що таке процентна ставка

З 1 грудня 2017 року банки в РК знизили прибутковість по валютних внесках до одного відсотка річних. Виходить, що зберігаючи в банку, наприклад, долари, ви нічого не виграєте. Інфляція з'їдає весь "навар". А переводити депозити в тенге боїтеся? Збільшення ставок до 11-14 відсотків, звичайно, заманливо, але раптом знову трапиться девальвація.

Аналітик Арман Бейсембаев розповів про принципи формування процентної ставки. Її встановлює Національний банк для регулювання економічних показників країни. Через процентну ставку визначаються вартість грошей і кредиту, курс національної валюти, споживча і ділова активність, а також рівень інфляції.

"Класично стверджується, що підвищення процентної ставки зазвичай відбувається на етапі зростання економіки. Це стримує ділову активність, так як кредити стають дорожче, стримує споживчу активність, так як зростання депозитної ставки сприяє накопиченню і, як наслідок, стримує активне зростання інфляції.

   Наслідком підвищення процентної ставки є зміцнення національної валюти. На етапі рецесії економіки відбувається зниження процентної ставки і все відбувається навпаки

Таким чином, через процентну ставку центральний банк згладжує циклічні сплески в економіці. У разі зростання це не дозволяє економіці зростати занадто швидко, на етапі спаду - стримує і пом'якшує рецесію ", - пояснив Арман Бейсембаев.

Як це працює в Казахстані

Однак, як зауважив аналітик, Національний банк Казахстану діє навпаки. Відсоткова ставка знижується в разі зростання економіки, розігріваючи її зростання, і підвищується на етапі спаду, посилюючи і прискорюючи падіння.

"Цикли в нашій економіці залежать від зростання або падіння вартості нафти, яка продається в доларах США. Якщо вартість нафти падає, Нацбанк змушений підвищувати процентну ставку, знецінюючи курс тенге, в який конвертується доларова виручка від продажу нафти, і тим самим врівноважуючи бюджет країни.

   Чутки про те, що зниження процентної ставки Національним банком є ​​передвісником девальвації, м'яко кажучи, некоректні. У наших реаліях це, скоріше, свідчення стабілізації ціни на нафту і купірування кризи в економіці і, як наслідок, фактор стабільності національної валюти

Зниження депозитної ставки на цьому етапі знижує прибутковість капіталу на депозитах, що за монетарними догмам призводить до зниження інтересу до накопичення і стимулює споживчу активність ", - сказав Арман Бейсембаев.

Відмова від долара

Експерт загострив увагу на дедоларизації, яка проводиться в Казахстані. Через сильну курсової різниці тримати заощадження в доларах виявляється невигідно не тільки казахстанцям, а й банкам.

"Якщо ваші заощадження номіновані в доларах, то банк, який заробляє в тенге, буде змушений сплатити вам не тільки встановлений процентною ставкою винагороду, а й курсову різницю. Вона може бути істотною в разі різкого і сильного знецінення. Це може привести до нестабільності всієї банківської системи. Тому уряд РК взяло курс на дедоларизацію економіки, одним із наслідків якого є депозитна ставка, яка сильно нижче інфляції, щоб знизити інтерес до вкладень в доларові депозити і зробити їх невигідними ", - зазначив аналітик.

Де зберігати і як змусити працювати гроші

Тепер розберемося з тим, куди вкладати гроші, щоб забезпечити їм збереження, а по можливості навіть примножити. Крім традиційних кроків - нерухомість, здача в оренду, бізнес-проекти, одним з найактуальніших способів заробити є вкладення в цінні папери на фондовому ринку.

Традиційно прибутковість, запропонована фондовим ринком, завжди вище за прибутковість банківського депозиту. Спектр інструментів і пропозицій для вкладень дуже широкий: від покупки окремих акцій першого ешелону до вкладень в різні фонди. При цьому, якщо у вас не вистачає знань і присутній страх втрат, брокери частіше пропонують вкластися в інвестиційні продукти, якими керують вже досвідчені трейдери.

   У Казахстані існують різні фонди, номіновані в тенге, з прибутковістю в межах 30 відсотків річних, мінімальний внесок в яких може складати всього від 5 000 до 50 000 тенге

Також активно розвиваються хедж-фонди, номіновані в доларах, які пропонують прибутковість до 20-30 відсотків річних у валюті. Правда, і вкладення в них складають від 10 000 доларів.

"Валютний ринок також пропонує свої продукти для вкладень. Найбільш популярний спосіб - так звані ПАММ - аналог пайових інвестиційних фондів. Мінімальний внесок може становити всього 100-200 доларів, пропонована прибутковість широко варіюється від 20 до 100 відсотків річних і вище залежно від вживаної стратегії і рівня ризиків керуючого ", - пояснив Арман Бейсембаев.

Забезпечити гарантовану прибутковість можуть і облігації.

Як пояснив експерт, облігації країн, що розвиваються, номіновані в доларах США, як правило, пропонують гарантовану прибутковість, що набагато перевищує прибутковість банківського депозиту. Наприклад, деякі казахстанські емітенти єврооблігацій пропонують прибутковість від шести до 10 відсотків річних, при тому, що прибутковість банківського депозиту становить всього 1-1,5 відсотка річних.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%